Російська агресія в Україні - це бомба сповільненої дії для економіки РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російська агресія в Україні - це бомба сповільненої дії для економіки РФ

4831
Росія, бряцаючи зброєю і роздаючи свої паспорти усім охочим, окопалась в Криму і, здається, відступати зовсім не збирається. І байдуже, що привід для введення військ притягнутий за вуха, а мотивація про захист своїх громадян від хаосу та безладів шита білими нитками. Для українців гостра фаза конфлікту в Криму не несе нічого втішного. Але вилізе вона боком і самим росіянам.
Агресія в Криму сьогодні зранку обвалила російську біржу на 10%, а курс рубля на Московській біржі упав до історичного мінімуму. Індекс ММВБ на російському ринку акцій станом на ранок впав на 5,79% – до 1361,02 пункту, індекс РТС – на 7,52% – до 1172,03 пункту. Пізніше індекс ММВБ знизився до позначки 1305,23 (-9,65%) , індекс РТС впав до рівня 1131,06 (-10,74%).
Подешевшали акції ВТБ (11,6%) , “Газпрому” (11,5%) ,“Газпром нафти” ( -5,3%), “Лукойлу” (4,7%) , “НОВАТЕК” (2,7%), “Норнікеля “ (3,5%) , “Полюс Золото” ( -3,5%) , “Роснафти” (4,1%), “Ростелекома “ ( 9%) , Сбербанку ( 9%) , “Сургутнафтогазу “(3,8%) , “ Татнафти” ( 2,7%) , “ФСК ЄЕС” ( – 14,3%) , “Мечела” ( 27%) , “Уралкалія” ( 13,8 ) , НЛМК ( 15,7 %), “Російських мереж “( 16,4).
Щодо валютного курсу, то сьогодні вранці долар коштував 36,35 руб., що на 46,5 коп. вище рівня минулої п’ятниці. За 1 євро давали 50,1 руб., що на 52 коп. вище рівня в п’ятницю. Вартість бівалютного кошика зросла на 50 коп. до 42,54 руб. На Московькій біржі розводять руками – зниження рекордне, що й казати.
На думку голови Комітету економістів України Андрія Новака, це лише початок із того ланцюжка різних негативних економічних змін для Російської Федерації, який вона сама ж і запустила. “Крім реакцій на фінансовому ринку, наступні реакції будуть вже по торгівельних відносинах. Безумовно, що тепер більшість країн світу, які отримують енергоносії з Російської Федерації – чи то газ, чи то нафту, – будуть переглядати ці контракти в сторону зменшення або взагалі відмови від об’ємів російських енергоносіїв. І таким чином втрати для російської економіки будуть не лише фінансові, як зараз, а і економічні, торгові. Перш за все, від продажу їхнього головного товару – газу. Подальша реакція може призвести до дестабілізації політичної ситуації в самій Російській Федерації”, – оцінив ситуацію експерт.
Агресивні дії Кремля в Криму і східній та південній Україні Новак оцінює як велику політичну помилку. “Кремль просто самоізолював себе від всього зовнішнього світу. Якщо навіть такі стратегічні партнери Російської Федерації, як Китай, заявили, що виступають за цілісність і суверенність України, це вже говорить про те, що навіть такі вічні, ще з комуністичних часів, політичні партнери можуть висловити підтримку цивілізованій спільноті, підтримку Україні. Підтримати теперішню позицію Кремля може тепер хіба що Північна Корея. Навіть країни Митного союзу висловилися проти військової агресії по відношенню до України”, – пояснив він.
Всі попередні прогнози щодо економічного розвитку Росії погіршаться в рази. Наприклад, в минулому році МВФ оприлюднив прогноз, що Росія через п’ять років матиме дефіцитний бюджет. В 2018 році державний борг Росії прогнозовано складе 504 мільярди доларів, а дефіцит бюджету РФ може скласти 1,5%, у порівнянні з профіцитом у 2012 році на рівні 0,4%. Та схоже на те, що розв’язавши війну в Криму, Росія сама наблизить цей час.
“Всі прогнози тепер будуть набагато гіршими по відношенню до стану динаміки її економіки. І це стосується не лише державних фінансів, бюджетної системи, але і курсу рубля, великих глобальних проектів під егідою “Газпрому”, в тому числі обхідних газових потоків навколо України. Майже 100% гарантія, що всі ці проекти не будуть працювати, тому що ті партнери, з якими “Газпром” проектував і будував їх, не виключено, відмовляться від них. Це буде ланцюгова реакція різних негативних економічних змін для Російської Федерації”, – підсумував Новак.
Окрім цього, для РФ будуть і наслідки політичні. “Фактично весь цивілізований світ побачив справжню сутність мотивів найвищого російського політичного керівництва. Це мотив агресії по відношенню до фактично усіх своїх сусідів, силових відносин, абсолютного нехтування законом, правом, в тому числі міжнародним правом, абсолютне нехтування міжнародними угодами, навіть тими, які парафовані третіми державами, навіть супердержавами. Я маю на увазі Будапештський договір 1994 року, який парафували і Російська Федерація, і Сполучені Штати Америки, і Великобританія, щодо забезпечення цілісності і безпеки України в обмін на те, що країна самостійно позбулась своєї ядерної зброї і офіційно відмовилась від статусу ядерної країни” – сказав Новак. Таким чином, Кремль ініціював не тільки свою економічну ізоляцію, але і політичну.
Також треба ще розуміти, що у разі відкритої фази конфлікту, з активними військовими діями, із стріляниною, витрати на забезпечення потреб армії зростатимуть. Як правило, видатки державного бюджету на військові потреби з часом спустошують і золотовалютні резерви воюючих сторін. В результаті такі міри можуть призвести до гіперінфляції. Тому не дивно, що за результатами опитування, проведеного соціологічною службою «Левада-центр», 70% росіян висловилися проти війни. Не підтримують її і президентські радники.
Члени Ради при Президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини звернулись до Володимира Путіна у зв’язку з подіями в Україні. “Використання зовнішньої військової сили, пов’язане з порушенням суверенітету сусідньої держави, що суперечить міжнародним зобов’язанням Росії, на нашу думку, абсолютно не адекватне масштабам порушень. Зокрема, інформація про напади, заворушеннях і вбивствах на території Криму недостовірна і перебільшена”. – йдеться в заяві. “Проблеми України повинні вирішуватися політичним врегулюванням і постійним пошуком компромісу по найважливіших спірних питаннях (наприклад, про статус мов), але ніяк не за допомогою введення військ. У цьому зв’язку ми вважаємо за необхідне повністю виключити використання збройних сил в ході врегулювання внутрішньополітичної кризи в Україні”, – закликали радники.
Ні росіянам, ні навіть соратникам самого президента ця війна не потрібна і складається враження, що Володимир Путін сам, навмисно, закладає бомбу сповільненої дії під економіку власної країни.
Тим часом США і ще 10 країн вже готують санкції проти Росії. Глава американського Держдепу Джон Керрі заявив, що США і ще десять найбільш впливових у цій ситуації країн готові іти до кінця, щоб ізолювати Росію через вторгнення в Україну. Вони готові ввести санкції, аби ізолювати Росію економічно. Схоже, що таймер на метафоричній бомбі увімкнувся.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас