Кредит МВФ потрібно брати, навіть якщо доведеться тарифи ЖКГ підвищити в 2 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредит МВФ потрібно брати, навіть якщо доведеться тарифи ЖКГ підвищити в 2 рази

Кредит&Депозит
10286
У програмі уряду Арсенія Яценюка чітко записано, що Україна повинна брати кредит в МВФ. Тут немає сенсу навіть сперечатися.
Кредит МВФ слід брати, і чим швидше, тим краще. І не варто так багато звертати уваги на вимоги щодо ЖКГ. МВФ і раніше висувало ці вимоги до України. І чому попередній уряд відмовився від кредиту МВФ, це ще питання, яке нехай розбирають політики та різні політологи. Але на даний момент, вимога МВФ не головне, головне – це гроші, а точніше меморандум. Оскільки укладення меморандуму України з МВФ має стати сигналом для закордонних інвесторів, що в Україну можна вкладати гроші, і зарубіжні інвестиції зможуть реально заходити в Україну. У цьому багато в чому і полягає мета нового уряду України, щоб за рахунок кредиту МВФ залучати нових інвесторів і тим самим надати простір для інвестиційної діяльності.
Треба віддати належне, що в самій програмі уряду Арсенія Яценюка вже записано, що буде підвищення тарифів ЖКГ, як вимагає МВФ. При цьому пропонується прийняти закон про постачання природного газу для населення. Швидше за все, це буде закон за аналогією з уже чинним законом про ринок електроенергії. Суть цього закону полягає у тому, що тепер продажем газу населенню буде займатися не держава, а приватні компанії. У результаті приватні особи зможуть обирати, у кого і за якою ціною купуватимуть газ, як це прийнято в країнах ЄС.
А для початку, за вимогами МВФ доведеться в два рази підвищити тарифи для населення на газ, споживаний для побутових потреб. Тим самим буде покладена основа для ліквідації державних дотацій. Як відомо, зараз ціна на газ для населення майже в чотири рази нижча тієї ціни, яку держава платить за газ Росії. А після військового конфлікту з Росією очікувати дешевого газу від неї не доводиться. Якщо взагалі можна чекати від неї газ. Швидше за все, Україні доведеться купувати газ в ЄС, а це означає, що потрібно почати підвищувати ціни на газ для населення, щоб за кілька років ліквідувати дотації і вже українці платитимуть за газ за повною ціною, як німці чи швейцарці. Це має змусити українців економити газ і дбайливо з ним поводитися, оскільки його ціна буде ринкова, тобто на рівні цін, які платять в ЄС.
Але ціна на газ, це не головне. Куди більш важливою є реформа ЖКГ, точніше перегляд тарифів на опалення у зв’язку з новою ціною на газ. У нас, як відомо, тарифи на опалення дуже сильно залежать від ціни на газ. Тому пропонується зробити тарифи на тепло регульовані. Щоб теплокомуненерго могли їх міняти оперативно з урахуванням зміни своїх витрат. Це, за програмою уряду Арсенія Яценюка, повинно прибрати збитки ЖКГ, які накопичив попередній уряд. Тепер вже ніхто не дотуватиме ЖКГ – все на ринкових умовах. І ціни на електроенергію теж варто підняти на 40% відповідно до рекомендацій МВФ. Щоб у нас все було як в ЄС. Бо високі ціни на газ, світло і послуги ЖКГ повинні змусити українців більше економити енергетичні ресурси.
А то, дуже дешеві тарифи на ЖКГ, відповідно до думки МВФ, є однією з головних причин величезного дефіциту держбюджету, який за останні роки тільки зростає і зростає, і тепер вже близько 5%, як було б добре, щоб його взагалі не було б, або він був би нижчий за 3%. МВФ дуже любить, щоб дефіцит держбюджету в країні, яка отримує від нього кредит, був нижчий за 3%. Не зрозуміло чому, але дуже МВФ подобається ця цифра. Якщо більше 3% – погано, якщо менше – добре. Ось така логіка у цього МВФ.
А ще за вимогами МВФ, щоб дефіцит держбюджету був 3%, було б доцільно прибрати дотації на громадський транспорт. Ефект від цих дотацій невеликий, а лише втрати для бюджету. А ще підвищити пенсійний вік для чоловіків на 2 роки і для жінок на 3 роки. І найголовніше, скасувати всі спеціальні пенсії і обмежити пенсії працюючим пенсіонерам. Щоб тим самим забезпечити соціальну справедливість.
Отримані від МВФ 15 млрд. дол можна буде направити на збільшення золотовалютних резервів України, і тим самим забезпечити їх зростання до 30 млрд. дол. Це фактично забезпечить поліпшення наших макропоказників і буде хорошим сигналом для зарубіжних аналітиків, які будуть оцінювати економічний потенціал України. Для аналітиків розмір золотовалютних резервів дуже важливий, і тому його зростання завжди сприймається позитивно, що може стати основою для підвищення суверенного рейтингу України, а також рейтингів наших компаній і банків. Все це може дати можливість нашому уряду, а також банкам і компаніям розміщувати єврооблігації на міжнародних ринках, і тим самим залучати все більше і більше зовнішніх боргів. Це має стати основою для економічного зростання економіки України на перспективу. Тому не варто вважати тимчасові труднощі з підвищенням тарифів ЖКГ для населення трагедією. У самій програмі уряду сказано, що це непопулярний, але необхідний захід, який має забезпечити позитивний результат у майбутньому, коли Україна стане розвиватися.
Давно потрібно було розпочати цей процес. А не варто було постійно дотувати послуги ЖКГ і тим самим заохочувати українців неекономно витрачати тепло та електроенергію. Тепер будуть вчити українців жити, як це прийнято в ЄС.
Олександр Охріменко
кандидат економічних наук
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас