Банки відновлюють роботу своїх відділень, підвищують ставки і знімають обмеження за картами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки відновлюють роботу своїх відділень, підвищують ставки і знімають обмеження за картами

Казна та Політика
2285
Банкіри намагаються повернути гроші вкладників, вилучені з рахунків під час паніки. У хід пішли різні методи. Насамперед багато фінустанов відновили роботу тимчасово закритих відділень. Приміром, за останні кілька днів про це повідомили UniCredit Bank, ВТБ Банк, Промінвестбанк, Кредобанк та ін. Багато фінустанов, такі як ПриватБанк, Альфа-Банк (Україна), UniCredit Bank, Укргазбанк, повідомили про скасування тимчасового обмеження на зняття готівкових коштів у своїх банкоматах.
Щоб залучити нових вкладників, банки підвищують ставки за гривневими депозитами, які в деяких фінустановах сягають 25% річних. Ставки за валютними внесками піднялися до 10-12%. Банкіри почали розробляти для клієнтів і нові пропозиції, наприклад, рахунки з доступом в будь-який час доби і короткострокові місячні депозити, відсоток за якими порівняний з річним або перевищує його, розповіла член правління Піреус Банку МКБ Світлана Черкай. Також частина банків заявили, що готові компенсувати відсотки за достроково знятими за останні тижні вкладами. Фінустанови запустили нові програми для своїх клієнтів, суть яких полягає в тому, що клієнти, які розірвали депозитні договори в кризовий для України період, зможуть повернути свої вклади, а банк перерахує і поверне відсотки за ставками, які клієнти втратили через дострокове зняття. Про це вже повідомили ПриватБанк, Укргазбанк, Дельта Банк, Ощадбанк та ін.
На швидкість
«У всій банківській системі зараз спостерігається відтік депозитів як наслідок останніх подій в країні. Клієнтів можна зрозуміти, адже вони знімають внески, побоюючись невизначеності», – говорить Світлана Черкай. Заступник голови правління з фінансових питань банку «Ренесанс Кредит» Олег Стринжа каже, що зараз головним фактором хвилювань і відтоку депозитів є підвищений попит на долар і девальвація гривні. За підсумками вчорашнього дня, курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився до 9,77 UAH/USD з 9,35 UAH/USD днем раніше.
Раніше ЗМІ повідомляли, що тільки в лютому вкладники вилучили з банківської системи близько 10,5 млрд грн. Майже половина цієї суми – відтік з валютних накопичувальних рахунків. Відтік депозитів фізосіб спостерігався і в січні. У перший місяць зими, на тлі наростаючої напруги в соціумі, а також очікування ослаблення гривні відтік коштів фізосіб, за даними Нацбанку, становив 3,8 млрд грн. Серед «лідерів» з відтоку строкових депозитів населення в січні були Укрсоцбанк (зниження на 362 млн грн), Дельта Банк (351 млн грн) і Райффайзен Банк Аваль (322 млн грн). При цьому січневий відтік коштів фізосіб кардинально відрізнявся від сьогоднішнього у пропорційному співвідношенні – населення забрало 2,9 млрд грн валютних вкладів і всього 0,9 млрд грн гривневих. Востаннє зниження обсягів коштів на депозитних рахунках у розмірі 900 млн грн було зафіксовано в листопаді 2011 р.
Хитка стабільність
Банкіри стверджують, що відтік депозитів в останні дні помітно сповільнився. «Найстрашніше вже сталося. Якщо подивитися динаміку відтоку депозитів цього і минулого тижня, то очевидно, що він зменшується», – зазначив голова НБУ Степан Кубів. На сьогодні, за його словами, ризиків зберігання коштів на банківських депозитах для українців немає. Він також додав: «Я хочу запевнити, що люди, які довірили гроші банкам, не тільки їх не втратять, вони їх примножать і повинні бути спокійні».
Сьогодні ситуація з вкладами фізосіб почала стабілізуватися, і за підсумками березня ми розраховуємо вже на приплив вкладів, говорить заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. Всі чекають на формування нового уряду і подальших хороших новин – затвердження економічної програми, нового бюджету, реформ, спрямованих на швидке створення сприятливого інвестиційного клімату, і програми зовнішнього фінансування для підтримки економіки України в перехідний період, а також демократичних виборів, каже Олег Стринжа. Якщо новий перехідний уряд буде заслуговувати довіри, то одразу після його формування, за його словами, депозити в банківській системі знову почнуть зростати.
«Позитивним слід вважати вже сам факт призначення голови НБУ. Невизначеність дуже тиснула на ринок. Тепер цей негативний фактор знівельовано, – сказав виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Сергій Мамедов.
Вже відбулася зустріч Степана Кубіва з керівниками банків за участю НАБУ, повідомив Мамєдов. На ній обговорювалися першочергові питання: контроль над ринком і підтримка ліквідності банків, забезпечення їм вільного доступу до рефінансування за прозорими і зрозумілими правилами.
Марк Поллок
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас