Що означає для українців новий офіційний курс долара в 8,7 грн? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що означає для українців новий офіційний курс долара в 8,7 грн?

Казна та Політика
15863
Національний банк України встановив новий офіційний курс – 8,7080грн/$1, який став мінімальним курсом гривні за всю історію її існування. Раніше Нацбанк запевняв, що середньозважений курс на ринку не буде відхилятися від офіційного більш ніж на 2%.
“Постанова спрямована на захист інтересів вкладників та інших кредиторів банків. Вона сприятиме стабільності банківської системи країни, забезпеченню своєчасності банківських розрахунків, у тому числі за зовнішньоекономічними контрактами і пов’язаною з ними господарською діяльністю”, – пояснили в НБУ. За оцінкою регулятора, вона також підвищить можливість прогнозування пікових навантажень на валютному ринку, покращить умови фінансового моніторингу і не обмежить використання громадянами їх доходів і заощаджень.
Центральному банку потрібно було більш активно включатися в процес, пов’язаний з шоковою динамікою гривні, яка спостерігалась останнім часом, вважає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. “Було зрозуміло, що це не тимчасові якісь коливання, а системні впливи. При чому тут значна доля не політичного чинника, як нас переконує влада, а саме економічного, тому що девальваційний тиск формувався впродовж останніх двох років”, – пояснив експерт.
“І поки вистачало адміністративних можливостей, поки вистачало резервів, то це стримувалось. Саме тому, що влада завжди вважала курс своєрідним видимим індикатором стабільності, на основі якого можна було казати – бачите, гривня стабільна, все добре”, – вважає він.
Хоча дії Нацбанку і запізнілі, але все ж дали свій ефект – вже немає такого масштабу валютних спекуляцій на Міжбанку і вони зуміли зупинити девальвацію гривні, переконаний голова Комітету економістів України Андрій Новак .“Справа в тому, що це треба було робити відразу, коли тільки починались високі темпи девальвації. Але як кажуть – краще пізно, ніж ніколи. І якщо НБУ встановив офіційний курс вже 8,7 грн, то я думаю, що ринковий курс десь недалекий від цього показника, плюс-мінус”, – сказав Новак.
Експерт вважає, що в знеціненні гривні є і свої зацікавлені особи: “Очевидно, що реалізувався план по девальвації гривні, потрібний нашим олігархам. І політичну кризу просто використали як момент, коли можна цю девальвацію здійснити і не пояснювати суспільству, чому вона відбулась. Це пояснення ніби напрошується саме собою – наслідок політичної кризи. Якщо офіційний курс встановили на 8,7, то значить девальвація відбулась на 9% – це якраз той попередній план, який вони (олігархи – ред.) реалізували під час економічної кризи”.
Якщо говорити про загальні тенденції, то темпи девальвації на міжбанку все-таки зупинились, аналізує Новак. “Я думаю, що далі вони рухатись не будуть. Можливо, якщо дійсно на міжбанку курс гривні буде зміцнюватись, набагато нижче ніж 8,5, то можливо офіційний курс опустять до 8,5. Але це якщо буде серйозне зміцнення гривні”, – підкреслив він.
Однак, аналітик з Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь з такими міркуваннями не погоджується. “У нас все ж таки основний позитивний ефект на поточний рахунок зовнішньо-торгівельного балансу від девальвації йде не через стимулювання експортерів, а через обмеження імпорту, через те, що люди його не зможуть купувати за новими цінами в гривні”, – вважає він.
“Значна частина українського експорту має дуже відчутні коливання на світових ринках, набагато більші ніж та зміна курсу, яку ми маємо. По друге, частина нашого експорту в свою чергу залежить від імпорту. Це в першу чергу стосується хімічної промисловості, де газ є важливим ресурсом. Через те, що ми газ імпортуємо, купуємо за валюту, і відповідно потім добрива продаємо теж за валюту, то в принципі тут курс не має такої критичної ролі”, – сказав Жолудь.
“Так само і стосовно металів, де також споживається і газ, і коксівне вугілля, яке частково і в нас імпортується. Отож насправді послаблення гривні призводить до зростання певних витрат у низки наших найбільших експортерів, тобто хіміків і металургів. Якщо ми подивимось на сільське господарство – там річні коливання світових цін на цю продукцію значно важливіші, аніж те, що ми маємо зараз в гривні”, – підсумував він.
Що стосується встановлення нового офіційного курсу, то Жолудь вважає це правильним кроком: “Це просто означає, що ми визнали – в обмінниках і на міжбанку в нас був один курс, а офіційний – інший. Це було неправильно, коли в нас останній тиждень тримався міжбанк близько 9 грн/$, а офіційний курс – 8 грн/$”.
“Я маю надію, що все ж таки ми перейдемо до більш гнучкого курсоутворення. Нажаль поки що наш попередній досвід свідчить, про те, що Національний банк з великим небажанням ставиться до переходу до гнучкого курсоутворення, тому, нажаль, думаю, що буде робитися спроба зафіксувати на рівні 8,7 грн.”, – передбачив експерт, зазначивши, що проблем від умовної стабілізації може бути набагато більше, ніж від гнучкого, але керованого обмінного курсу.
Зменшення валютних спекуляцій, зупинка девальвації гривні, можливий перехід до гнучкого утворення курсу – ось імовірні наслідки прийняття Національним банком України нової постанови. В НБУ зазначають, що вона “носить тимчасовий і виключно упереджувальний характер”. Але всі ми знаємо, що немає нічого більш постійного, ніж тимчасове.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас