В Україні може початися паніка через дешевої гривні - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні може початися паніка через дешевої гривні - ЗМІ

Валюта
6496
У п’ятницю безготівковий курс гривні впав до 8,5 грн/$. «Нацбанк у п’ятницю на валютний ринок не виходив, а Ощадбанк продавав долар по 8,49 грн. Ослаблення нацвалюти служить інтересам вітчизняних експортерів», – сказав «Вістям» директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
Подорожчання долара дуже швидко відгукнулося на готівковому ринку. Якщо ще в п’ятницю бакс можна було купити в касах по 8,45-8,47 грн/$, то вже на вихідних за нього доводилося викладати до 8,59-8,62 грн/$. Навіть за цими курсами валюту купували: попит на неї виріс в півтора-два рази. Втім, обсяги поставок долара в країну поки що знаходяться на рівні грудня 2013-го.
Депозити забирають
Після п’ятниці фінансисти з небажанням давали нові курсові прогнози. Оскільки вони зараз формуються під впливом двох факторів: політичного та спекулятивного. Перший – мало передбачуваний, а розмах спекуляцій безпосередньо залежить від розміру гривневих запасів банків: ще в п’ятницю він в півтора рази перевищував нормативне значення. На цей тиждень дають два прогнози: або держбанки будуть намагатися закріпити курс гривні біля позначки 8,5 грн/$, або його трохи знизять – до 8,4-8,45 грн/$. Із загостренням протистояння на вулицях люди продовжували достроково знімати кошти з депозитів.
«Однак кількість таких знять залишається в стандартних межах», – запевнив нас начальник відділу розвитку продуктів ПАТ «Банк Кіпру» Володимир Линник. Левова частка депозитних договорів розривається вчасно: після закінчення терміну договору з банком. «Близько 70-75% вкладників, які звертаються за зняттям депозиту, вдається відговорити забирати гроші. Але приблизно 25-30% клієнтів все ж розриває договори», – повідомив «Вістям» заступник голови правління VAB Банку Антон Шаперенков.
У Нацбанку ще з грудня 2013 року лежить проект постанови про введення заборони на дострокове зняття депозитів фізосіб. Банкіри впевнені, що правління НБУ його не прийме. Чи не намагаються і самі фінансисти утримати депозити громадян: в умовах надлишку гривні на рахунках, вони не проти, щоб громадяни забрали вклади, які розміщувалися під високі відсотки в грудні – під 22-25% річних.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас