Передумови для девальвації гривні відсутні, у нас є всі можливості для підтримки гривні - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Передумови для девальвації гривні відсутні, у нас є всі можливості для підтримки гривні - НБУ

Валюта
5960
Зниження ціни на імпортований газ і відкриття кредитної лінії Росією дозволяють компенсувати девальваційний тиск на гривню, вважає заступник голови Національного банку України (НБУ) Олексій Ткаченко. “Поки тенденція йде до того, що ринок сам в змозі збалансувати попит і пропозицію… Реальні передумови для девальвації гривні відсутні”, – сказав він під час “круглого” столу в Києві в понеділок.
“У регулятора є всі можливості для підтримки (гривні – ред.). Ні банківська система, ні економіка в цілому не сприймає різких стрибків з курсу”, – додав О.Ткаченко. За його словами, Нацбанк веде постійний моніторинг ситуації на міжбанку.
При цьому О.Ткаченко зазначив, що пікове значення курсу, зафіксоване в 2014 році, пов’язане з раніше озвученими заявами політиків про нестабільність. “Треба зазначити мудрість нашого населення, яке менше схильне до панічних настроїв”, – сказав він.
При цьому заступник глави НБУ підкреслив, що паніка шкодить не тільки банкам, але і вкладникам: фізичні особи – клієнти банків втрачають як через дострокове зняття депозитів, так і через скупку валюти за завищеним курсом.
О.Ткаченко також зазначив, що банки країни на сьогоднішній день більше орієнтовані на прибуток від кредитування, ніж на заробіток від курсових коливань. “Насправді відбувається збалансування між попитом і пропозицією, незважаючи на те, що залишки на коррахунках на 5-6 млрд грн вище”, – резюмував заступник голови НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас