Від невигідного кредиту можна відмовитися протягом 14 днів - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від невигідного кредиту можна відмовитися протягом 14 днів - юрист

Кредит&Депозит
4800
Будь-який позичальник, згідно з українським законодавством, має право відмовитися від банківського кредиту навіть після підписання з фінустановою кредитного договору, повідомила адвокат Марина Саєнко у програмі “Соціальний статус – Ваші права і пільги” на телеканалі Tonis.
“Від придбаного в магазині товару цілком законно можна відмовитися протягом 14 днів з моменту купівлі навіть без пояснень причин, а лише повернувши його за чеком у належній якості. Це знають усі. Але мало хто знає, що це правило діє і щодо банківських кредитів”, – сказала вона.
За словами адвоката, пряма норма закону передбачає, що громадянин протягом 14 днів має право відмовитися від будь-якого банківського кредиту. “Банки іноді зловживають непоінформованістю позичальників і дають можливість відмовитися від кредиту в якості пільгової умови, як рекламну акцію”, – зазначила Саєнко.
Тим часом, за її словами, існує законна процедура, згідно з якою позичальник може подати в банк відповідну заяву і повернути фінустанові отримані кошти, відмовившись тим самим від кредиту. “Він повинен сплатити лише відсотки за фактичне користування кредитом в період 10-14 днів. А банк, у свою чергу, зобов’язаний повернути всі комісії, отримані від цієї особи при оформленні кредиту, всі платежі. Банк і фізична особа повертаються на вихідні позиції, відносини припиняються”, – пояснила адвокат.
Саєнко також застерегла громадян від легковажності при оформленні кредитів: “кредитний рай пропонує більшість українських банків. Тому, на жаль, чимало українців спочатку оформляють кредит, а потім рахують, скільки доведеться витратити на його погашення. Часто люди беруть кредити емоційно, що призводить до негативних наслідків”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас