Які ризики приховує китайський кредит на будівництво доступного житла? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які ризики приховує китайський кредит на будівництво доступного житла?

Казна та Політика
1771
Досягнуті в Китаї домовленості про виділення $18 млрд на реалізацію в Україні програми з будівництва житла для здачі його в оренду з правом викупу поки що залишають більше запитань, ніж приводів для оптимістичних прогнозів. Зі слів керівника відділу продажів ЖК “Park Stone” Дмитра Шості, поки що немає чіткого розуміння, яким буде механізм отримання та розподілу коштів по ринку, а також якими будуть умови виділення фінансування.
Експерт зазначає, що ключовим ризиком для вітчизняного будівельного сектору є можливість беззастережного залучення до зведення “орендних будинків” китайських фахівців.
“Лояльні умови прямого кредитування або придбання облігацій Державної іпотечної установи можуть бути отримані в обмін на залучення китайських проектантів, начинення будинків китайської електронікою, закупівлю китайського металу і будматеріалів. Більш м’який варіант інтеграції – створення українсько-китайського спільного підприємства для інвестування. Песимізм викликає не стільки якість майбутніх об’єктів, скільки відсутність синергетичного ефекту, який повинна мати будь-яка стимулююча держпрограма для української економіки. Якщо будувати будуть китайці, громадяни України, звичайно, отримають доступне житло. Але будівельний сектор буде животіти”, – зазначив керівник відділу продажів ЖК “Park Stone”.
Крім того, на думку Шості, не повністю справедливим є підхід, за якого під “китайські” проекти земельні ділянки виділяються вже з комунікаціями. “Український бізнес, який також інвестує в будівельну галузь, також повинен отримувати схожі інфраструктурні умови. Почати варто було б з тих забудовників, які беруть участь у соціальних проектах та державних програмах, і надалі перейти до правила повної підготовки ділянки до зведення житла або комерційної нерухомості”, – вважає експерт.
Нагадаємо, напередодні глава Мінрегіонбуду Геннадій Темник заявив про досягнуті урядом домовленості про виділення Китаєм $18 млрд на реалізацію в Україні програми оренди житла з правом викупу. У грудні 2013 року в рамках візиту Віктора Януковича до КНР сторони підписали 22 угоди, чотири з яких припускають залучення $21 млрд кредитних коштів на проекти в сфері морської портової інфраструктури, енергетики та сільського господарства, в т.ч. $15 млрд – на іпотечне кредитування.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас