Золото продовжить пошук "захисної гавані" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золото продовжить пошук "захисної гавані"

Банківські метали
962
Після сильного падіння вартості торік золоту ще належить утвердитися в ролі захисного інфляційного активу та інструменту диверсифікації інвестицій. При тому, що для російських добувачів 2013 рік став успішним: за обсягом виробництва золота Росія вийшла на третє місце в світі, обігнавши США.
Ціни на дорогоцінний метал №1 неухильно зростали протягом 12 років, але в 2013 р. ця тенденція не продовжилася: протягом минулого року золото подешевшало на 29%.
Наприкінці року ціни на лютневі ф’ючерси наближалися до $1200 за тройську унцію, тоді як на початку цього року деякі аналітики не виключали досягнення нових історичних максимумів на рівні $2 тис. за унцію.
У 2014 р., як передбачається, можливі два сценарії: песимістичний, з падінням “золотих” цін нижче $1 тис. за тройську унцію до тризначних величин, і більш стриманий, що припускає подальші коливання цінового графіка вище зазначеного рівня, розповів “Вести Економіка” голова Союзу золотопромисловців Росії Сергій Кашуба. На його думку, найбільш реалістичним сьогодні представляється діапазон в $1100-1200 за унцію.
На радикальне здешевлення дорогоцінного металу №1 у першому півріччі 2013 р. вплинуло масштабне закриття спекулятивних позицій з так званого “паперового золота” укупі з масовим результатом інвесторів з ETF-фондів. Система ETF-фондів успішно функціонувала з 2003 р., але в поточному році інвестори почали активно виходити з неї, внаслідок чого на ринки надійшло 700 тонн фізичного золота, тобто близько однієї третини від загального обсягу в 2100 тонн. І третій завершальний удар по золоту завдали в грудні грошова влада США, оголосивши про скорочення програми кількісного пом’якшення, пояснив голова Спілки золотопромисловців.
Крім очікувань згортання програми кількісного пом’якшення в США на здешевлення золота в 2013 р. також вплинуло зниження попиту на нього з боку центробанків, зауважив аналітик “Номос-Банку” Юрій Волов. А оскільки, додав він, вплив цих двох факторів збережеться і наступного року, очікувати на подорожчання золота не слід. Очевидно, ціни на нього будуть коливатися в межах $1000-1100 за тройську унцію. При цьому в умовах відновлення зростання економіки США і Європи перспективними можуть виявитися дорогоцінні метали з платинової групи, зауважив Волов.
Як нагадав у заключному огляді глава ринкової стратегії товарно-сировинних ринків “ВТБ Капітал” Андрій Крюченков, в поточному році він рекомендував інвесторам триматися осторонь від золота, формуючи довгі позиції по металах платинової групи. І в цілому така стратегія себе виправдала, хоча, звичайно, в кінці 2012 р. ніхто не міг припустити такого стрімкого обвалу “золотих” цін.
Що ж до платиноїдів, то на хвилі відкриття нових довгих позицій на початку цього року відповідні котирування протягом короткого часу стрімко зростали. І на сьогодні вартість паладію як і раніше перевищує рівні початку року, а платина порівняно з золотом подешевшала не на багато, констатував Крюченков.
У свою чергу старший аналітик незалежного аналітичного агентства “Інвесткафе” Андрій Шенк підкреслив, що поки що складно вгадати, як подальше посилення монетарної політики в США вплине на зниження “золотих” котирувань. Але очевидно, що їх суттєве здешевлення загрожує закриттям низькорентабельних виробництв, яке відгукнеться виникненням локальних дефіцитів, і це підтримає ціни на дорогоцінний метал №1. У перспективі його подорожчанню також може посприяти зміна вектора інфляційних очікувань, поки що негативних для золота. Але якщо, наприклад, інфляція в Європі та США піде вгору, інтерес до золота зросте, тому що альтернативи йому в якості захисного інфляційного активу немає, резюмував Шенк. На його думку, в 2014 р. відповідний ціновий графік буде триматися між відмітками в $1100 і $1300 за тройську унцію.
Однак поки що в жовтий метал вкладатися не варто, оскільки є більш вигідні варіанти інвестування, наприклад в американські чи азіатські папери, які показали непогане зростання цього року. А ось російські акції загалом за рік продемонстрували нульовий результат і в 2014 р., за відсутності відчутних позитивних зрушень у макроекономіці, схоже, залишаться високоризикованим активом, припустив старший аналітик агентства “Інвесткафе”.
Таким чином, в найближчій перспективі золото, що раніше слугувало притулком для інвесторів, продовжить пошук власної “захисної гавані”. Втім, вважає Юрій Волов, воно і сьогодні актуальне в ролі інструменту диверсифікації інвестицій.
І якщо інвестори вважають, що нижні рівні цін на золото вже досягнуті, тоді, очевидно, є сенс придбати його саме зараз – в очікуванні неминучого в наступні роки нового злету цін, уточнив Сергій Кашуба. Щоправда, зазначив він, в даній ситуації інтереси в інвесторів і видобувачів, зацікавлених у подорожчанні золота, прямо протилежні. До речі, для російської галузі поточний рік виявився цілком успішним: за попередніми оцінками, Росія за обсягами виробництва дорогоцінного металу №1 в 2013 р. вийшла на третє місце в світі після Китаю та Австралії, випередивши США.
Наталія Приходко
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас