Влада України готова посилити контроль за валютою заради гривні - і буде тримати її курс у найближчі місяці - Reuters — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада України готова посилити контроль за валютою заради гривні - і буде тримати її курс у найближчі місяці - Reuters

Валюта
3671
Влада України утримуватиме курс гривні до долара в найближчі місяці, незважаючи на падіння економіки, скорочення резервів і політичну кризу, що вибухнула через відмову від євроінтеграції, вважають учасники щомісячного опитування Reuters.
Вони чекають посилення контролю та обмежень на валютному ринку, охопленому ажіотажним попитом на долари.
“Курс гривні в Україні не завжди зумовлюється ринковими факторами, а у більшості випадків – адміністративними та політичними”, – сказала Світлана Рекрут з агентства Кредит-Рейтинг.
Аналітики 16 українських банків та інвестиційно-консалтингових компаній прогнозують гривню на рівні близько 8,3 за $1 в кінці грудня, що близько до нинішніх 8,28/$1, а в наступному році – близько 8,7/$1. За 2013 р. номінальний курс гривні знизився приблизно на 20 копійок, незважаючи на те, що валовий внутрішній продукт країни падав три квартали поспіль, а дефіцит поточного рахунку за підсумками 10 місяців зріс до $12,3 мільярда з $11,4 мільярда.
“Якщо дивитися на ситуацію з боку, то, безумовно, девальваційний тиск очевидний, як і передумови до збереження негативних факторів в середньостроковій перспективі. Але попереду президентські вибори, а в Україні економічна ефективність традиційно оцінюється населенням і урядом через призму курсу”, – сказав Анатолій Баронін з аналітичної групи Da Vinci.
Президент Віктор Янукович збирається балотуватися на другий п’ятирічний термін на чергових виборах на початку 2015 року і йому невигідно значне зниження курсу: воно приведе до зростання цін на комунальні послуги і на споживчі товари, серед яких переважають імпортні товари, і знизить купівельну спроможність виборців. “Сьогодні в уряду і регулятора є ще інструменти для стримування курсу, тому він буде тримати його до останнього, закручуючи гайки”, – сказав Баронін.
Зі слів аналітиків, міжнародні резерви, що скоротилися до початку листопада до $20,6 мільярда, обмежують можливість Нацбанку підтримувати курс ринковим інструментом інтервенцій , оскільки в 2014 році країну чекають платежі за зовнішнім боргом на суму більш ніж $8 мільярдів і необхідність витрачати щомісяця близько $1 мільярда на імпорт газу.
Ерік Найман з Capital Times сказав, що зміна політики регульованого владою курсу “економічно недоцільна” і для уряду. “Зниження курсу гривні збільшить боргове навантаження на і без того проблемний бюджет. Тому жорсткий контроль над валютним ринком в Україні буде продовжуватися і навіть зростати”, – сказав Найман.
Національний банк за останні два роки зробив кілька кроків, що підсилюють контроль за валютним ринком. Восени 2011 року НБУ зажадав від банків вести паспортний облік громадян, що міняють готівкову валюту. У листопаді 2012 року ввів обов’язковий продаж на міжбанківському ринку 50 відсотків валютної виручки експортерів та конвертацію великих переказів приватним особам зза кордону. У жовтні 2013 р. центральний банк зажадав продавати на ринку половину будь-якої валюти, що надходить до країни, а не тільки експортної виручки.
Аналітики кажуть, що в арсеналі НБУ ще досить адміністративних важелів захисту курсу. “Починаючи від попереджень та позапланових перевірок (банків) – порушників, запідозрених у спекуляціях, і закінчуючи обмеженням доступу до міжбанківського валютного ринку”, – сказала Рекрут.
“Якщо говорити про більш довгограючиі заходи, то це посилення монетарної політики і максимальна стерилізація гривні до того рівня, щоб банкам не вистачало вільного ресурсу для виходу на міжбанк з купівлею валюти”.
“Відкладена девальвація”
Утримуючи будь-яку ціну номінально стабільний курс, але не змінюючи економічну політику Україна лише відсуває неминучу девальвацію, вважають аналітики.
“В Україні курс гривні не є плаваючим: зазвичай він змінюється стрибкоподібно. Складно сказати, коли гривня впаде до нового рівня, і навіть цей рівень складно передбачити, оскільки він мало залежить від фундаментальних показників”, – сказав Олександр Паращій з Concorde Capital.
Економіка України скорочується з другого півріччя минулого року через падіння глобального попиту на ключовий експорт країни – металургійну продукцію. За прогнозами аналітиків, в 2013 році зниження валового внутрішнього продукту становитиме 0,5 відсотка порівняно з збільшенням на 0,2 в 2012 році, а скорочення промислового виробництва посилиться до 4,5 відсотка з 1,8 минулого року.
Київ передумав наприкінці листопада підписувати угоду про зону вільної торгівлі з ЄС, яке могла дати зелене світло західним інвестиціям для модернізації застарілої промисловості. Янукович розраховує на підтримку з боку Росії.
Українське приватне інформагентство УНІАН повідомило в п’ятницю з посиланням на неназване джерело, що президент планує прибути до Сочі на зустріч з російським лідером Володимиром Путіним шляхом з Китаю. Напередодні Янукович повідомив з Пекіна, що заручився тут обіцянками інвестицій на $8 мільярдів, але не розкрив деталей.
Янукович називав неприйнятними для країни і умови відновлення кредитів Міжнародного валютного фонду, який пропонує країні розпочати реформу економіки з підвищення тарифів на газ для населення, відмови від регулювання гривні і скорочення дефіциту бюджету.
Відмова від євроінтеграції вивела на вулиці сотні тисяч протестувальників, які вимагають відставки уряду. Політична криза посилила побоювання девальвації. “Якщо ситуація почне виходити з-під контролю, то вдарить дуже велика девальвація”, – сказав Найман. Кредитори побоюються, що відрізана від міжнародних ринків капіталу Україна з падаючою економікою буде не в змозі платити за зовнішніми боргами, девальвація збільшить борговий тягар компаній, що в умовах обмеженого доступу до капіталу загрожує дефолтами.
Олександр Вальчишен з Інвесткапітал Україна вважає, що Києву пора відмовитися від “догми стабільного курсу”. “Не потрібно прив’язуватися до обмінного курсу, цей показник не є першорядним. На поточний момент першорядним є відновлення довіри кредиторів до суверенного боргу, а якщо ширше, то довіри до економічної політики”, – сказав Вальчишен. За його словами, зростання вартості запозичень і страхування ризику по боргах України свідчить про економічну кризу в країні та кризу довіри кредиторів.
“Від уряду чітких і виразних сигналів поки що не видно. Треба почати серйозні переговори з МВФ і успіх у цих переговорах буде означати одразу ж, що все йде на поліпшення”, – сказав Вальчишен.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас