Українцям пообіцяли до вихідних дешевий долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям пообіцяли до вихідних дешевий долар

Валюта
6943
Стрімке подорожчання долара в четвер змінилося зворотним відкотом курсу. Безготівкові торги пройшли під диктовку Ощадбанку: щойно він почав продавати валюту, курс скотився з 8,31 до 8,25 грн/$. Слідом за зниженням міжбанківського курсу банкіри обіцяють знижувати і готівковий.
«Швидше за все, в суботу долар буде 8,25-8,26 грн/$. А якщо Ощадбанк або Нацбанк продовжить продавати валюту, то до вихідних курс може відкотитися до 8,24 грн/$», – говорить нам заступник голови правління Фінростбанка Василь Невмержицький.
Чи вистачить золота
Експерти припускають, що розгойдування валютного ринку продовжиться наступного тижня. А тому прогнозують, що НБУ продовжить продавати валюту. «Я б не став турбуватися про золотовалютні резерви НБУ. Навіть якщо він буде регулярно виходити із продажами на міжбанк, то його резервів (на 1 листопада – $20,6 млрд) вистачить більш ніж на 2,5 роки. До того ж з 2014-го у Нацбанку буде можливість для їх поповнення, в першу чергу за рахунок експорту рекордного врожаю зернових. Ну і за рахунок відновлення експорту до Росії і налагодження економічних відносин з Китаєм», – сказав нам президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Продавали не більш ніж $100
Тим часом в обмінниках у четвер залишалися високі курси (8,28-8,285 грн/$). «За законом банки не мають права змінювати готівковий курс в касах протягом одного дня», – пояснив Невмержицький. Проте населення долар купувало.
Сталася помилка. В Україні виник дефіцит з валютою через літаки з доларами
«Так, цього тижня попит на валюту виріс дуже серйозно в понеділок і у вівторок. Після цього деякі банки навіть почали негласно обмежувати продаж: хтось продавав під один паспорт не більше $100, а хтось – $200. Все подавалося під приводом відсутності валюти в касі, – розповіли нам в одному зі столичних банків. – Але вже в четвер після обіду до банків надійшли великі партії долара, і валюту стали продавати без обмежень. Деякі почали це робити одразу після дзвінків з НБУ, які пригрозили санкціями».
Деякі банки в четвер обмежували ліміти зняття за валютними картами. З доларових карткових рахунків дозволяли знімати не більше ніж $500, а не $1000, як раніше. “Якщо раніше до $500 можна було знімати лише в банкоматах, а в касі банку дозволялося – до $1000, то вчора і касир відмовив мені у видачі, пославшись на зниження ліміту. Погано, що я дізнався про це за фактом у банку – мене навіть не повідомили у SMS-повідомленні, як зазвичай”, – обурюється киянин Олексій.
Бояться зростання напруженості
Тим часом міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s видало не самий оптимістичний курсовий прогноз на 2014 рік – 9,5 грн/$. Експерти заявили, що можуть знизити рейтинг України з поточного рівня «B-» у разі подальшого посилення політичної напруженості через акції протесту в нашій країні. Негативні настрої тут же підхопили західні інвестори: ціни на облігації українських компаній впали на 2-3% (на світових ринках зараз торгується близько 20 наших євробондів).
Олена Лисенко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас