НБУ запевняє - Україна накопичила на $1,1 млрд більше валюти, ніж витратила — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ запевняє - Україна накопичила на $1,1 млрд більше валюти, ніж витратила

Валюта
1082
Нашій країні вдається утримати позитивні показники платіжного балансу. Як повідомили «Погляду» в Нацбанку, з початку року різниця між грошима, що прийшли в країну і коштами, які покинули державу, була «в плюс» нашому бюджету. Позитивний баланс становив 1,1 млрд доларів.
Свою роль зіграв позитивний показник рахунку фінансових операцій – він становить $13,4 млрд. Йдеться про продаж облігацій, інвестиції в економіку, грошові перекази з-за кордону.
«Величезну роль у цьому зіграли самі українці, які стали більше довіряти національній валюті і значно менше скуповувати долари, – пояснив нам президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Різниця в обсягах продажу і купівлі валюти з початку року знизилася втричі. А за останній місяць – більше ніж у 4 рази».
У результаті вдалося перекрити показники зовнішньої торгівлі, де імпорт все ще переважає над експортом.
Доречі, з самим імпортом ситуація теж помітно покращилася. Порівняно з минулим роком його обсяг знизився на $5,3 млрд. Як зазначають аналітики ринків, цього вдалося добитися за рахунок зменшення закупівель імпортних продуктів харчування. Їсти ми, звичайно ж, не перестали – більше купуємо продукції вітчизняних виробників. Цікаво, що знизився імпорт і товарів легпрому, автомобілів, продукції машинобудування. І це ще не все. «Вдалося серйозно скоротити імпорт енергоресурсів, які займають найбільш вагому частину українського імпорту. На їхню долю припадає більше третини суми, яку витрачає країна на купівлю товарів за кордоном», – зазначив Охріменко.
Паралельно зростає обсяг продукції, яку ми продаємо. Якщо у вересні підйом ледь перевищив $5 млрд, то в жовтні експорт становив $5,7 млрд. Багато в чому це пов’язано із зростанням попиту на продукцію вітчизняних металургів.
«Минулого місяця поставки чорних металів зарубіжним партнерам збільшилися на 5,4%, – розповів Охріменко. – Вплинуло традиційне осіннє збільшення попиту на метал на Близькому Сході».
Тим часом останні події в країні не можуть не викликати тривогу. Всі добре пам’ятають, наскільки болісно хвилювання здатні позначитися на курсі валют. Нарешті, знервована ситуація може негативно позначитися і на інвестиційній привабливості. Втім, багато експертів оптимістичні. Та й керівництво НБУ вчасно реагує на всі негативні процеси і моментально їх нівелює.
За матеріалами:
Погляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас