В Україну летять літаки доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україну летять літаки доларів

Валюта
12465
Настання епохи великих потрясінь не пройшло безболісно для української економіки. Вже вчора вона дала першу реакцію на політичні події.
Головною проблемою понеділка стала валютна. Щойно банки відкрили свої відділення після маніфестацій, туди одразу хлинули українці, які хотіли придбати іноземну валюту.
«Дійсно попит на долари і євро виріс, і їх не завжди вистачало всім, оскільки далеко не всі фінустанови встигли після п’ятниці підкріпити каси. Хоча й сильного ажіотажу теж не спостерігалося», – розповів «Вістям» заступник голови правління Фінростбанка Василь Невмержицький.
Але фінансисти вже почали шукати вихід із ситуації – збільшувати постачання готівкової американської валюти до країни.
«Завтра в Україну буде доставлена ​​нова партія валюти. У населення не повинно бути паніки, долара і євро вистачить на всіх», – запевнив нас заступник голови правління банку «Фінанси і кредит» Ігор Львов.
З його слів, нова порція готівкового долара буде доставлена ​​в аеропорт «Бориспіль» сьогодні до обіду.
МОРАТОРІЙ ПОКИ ЩО НЕ ПОТРІБЕН
Не виправдалися депозитні побоювання фінансистів. Неофіційно вони визнавали, що вкладники далеко не завжди погоджувалися продовжувати вклади, термін яких закінчується 2 грудня. Але запевняли – українці не почали достроково вимагати свої депозити.
«Ми робимо все, щоб не допустити паніки щодо цього питання. Продовжили терміни роботи відділень з 18:00 до 20:00. І будемо працювати в такому режимі, скільки вимагає ситуація», – сказав «Вістям» голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.
У разі виникнення паніки, експерти припускають введення Нацбанком мораторію на дострокове зняття вкладів фізосіб. Але сподіваються, що це не буде зроблено завчасно.
«Це потрібно зробити не занадто рано: щоб не спровокувати ажіотаж, якого могло б і не бути. Але й не надто пізно: коли банки опиняться на межі краху», – зазначив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило. Найближчими днями від НБУ не чекають радикальних рішень. «Думаю, час мораторію ще не настав», – запевнив «Вести» Дмитро Гриджук.
КУРС УТРИМАЛИ
Нацбанк вчора спростував новину про якусь секретну постанову НБУ № 6565, якою нібито обмежуються рух коштів по рахунках, внутрішні і зовнішні розрахунки, а також валютообмінні операції. Чиновники намагалися заспокоїти населення.
«Нацбанк готовий збільшити свою участь на всіх сегментах грошово-кредитного ринку для забезпечення рівноваги. Закликаю всіх бути впевненими в банківській системі і збереженні заощаджень», – заявив голова НБУ Ігор Соркін.
Того ж дня центробанк вийшов з продажем американської валюти на безготівковий ринок – по 8,15 грн/$, і фінансисти одразу заговорили про зниження готівкових курсів.
«Думаю, що з рівнем міжбанку в 8,2415 грн/$ і продажах НБУ по 8,15 грн/$ готівковий курс може вийти до позначок 8,2-8,22 грн/$», – спрогнозував заступник голови правління Фінростбанка Василь Невмержицький
Вчора курс продажу готівкового долара в обмінниках перебував на рівні 8,2390-8,25 грн/$. Експерти впевнені, що якщо центробанк продовжить підтримувати курс гривні продажами долара, то до кінця року курс в обмінниках не вийде за рамки 8,2-8,25 грн/$. Наявних у НБУ валютних резервів – $20,6 млрд, – на їхню думку, має вистачити: за оцінками фінансистів, під час своїх інтервенцій центробанк за раз витрачає в середньому не більше $70-80 млн. За останні півроку Нацбанк продавав долар менше 10 разів.
ГРОШІ ЗНАЙДУТЬ В РОСІЇ, КИТАЇ І АКЦИЗІ
Ключовим питанням, яке вплине на фінансову стабільність в країні, буде питання наповнення бюджету. З погашенням зовнішніх боргів проблем до кінця року не буде (вчора Мінфін заплатив $87,75 млн). Інше питання, що потрібно десь взяти гроші на наповнення бюджету, з чим і в «мирний» час були проблеми.
Проблему планувалося вирішити за рахунок зовнішніх позик. Після відстрочки у підписанні угоди з ЄС їх може дати Росія. Хоча поки що невідомо, чи зможемо ми їх отримати за політичної нестабільності. Але є й інші джерела.
«Можливе залучення товарного кредиту з Китаю – $5 млрд. Свою роль повинен зіграти закон з трансфертного ціноутворення, який може принести 20 млрд грн. Ще можуть ввести акциз на тютюн і алкоголь», – резюмував президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко
ЄВРООБЛІГАЦІЇ: ДЕРЖБОРГ ПОДОРОЖЧАВ
У інвесторів не витримали нерви, і вони почали активно позбуватися від акцій наших компаній і єврооблігацій України. Підсумком дня стало зростання прибутковості українських євробондів і подорожчання держборгу, а також обвал акцій.
БАНКИ ПОЧАЛИ ЗАКРИВАТИ ВІДДІЛЕННЯ
Деякі банки почали вчора закривати відділення на Хрещатику і на Майдані Незалежності. У першій половині дня не працювало відділення ВТБ Банку, а також Приватбанку.
«Робота чотирьох відділень в центрі Києва тимчасово припинена для проведення комплексу заходів щодо забезпечення додаткової безпеки співробітників і клієнтів банку. Ці відділення банку з початку вівторка працюватимуть у звичайному режимі», – пообіцяли «Вістям» в прес-службі Приватбанку.
У нормальному режимі продовжували вчора працювати відділення Сбербанку Росії, банку «Хрещатик», Укрсоцбанку, VAB Банку, УніКредит Банку та ПроКредит Банку.
Олена Лисенко, Юлія Полехіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас