Інвестори продовжують чекати дефолту України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори продовжують чекати дефолту України

Казна та Політика
5447
Страховка від невиплат за боргом України залишається на дуже високому рівні, а прибутковість державних облігацій зросла після відмови влади підписати договір про асоціацію з ЄС.
На торгах 29 листопада вартість державних облігацій України впала, а прибутковість паперів збільшилася до максимального рівня з 14 листопада. Прибутковість облігацій з погашенням в 2023 р. збільшилася на 11 базисних пунктів і сягнула 9,966%, що є максимальним значенням з 14 листопада, свідчать дані Bloomberg.
Станом на 11:10 прибутковість трирічних облігацій становила 10,9%, дворічних – 14,3%, однорічних – 13,3%.
Вартість страховки від невиплат за боргом на п’ять років з використанням кредитних дефолтних свопів за підсумками не змінилася, але залишається на вкрай високому рівні в 987 пунктів.
Цей рівень передбачає, що ринок оцінює інвестиції в бонди України як одні з найбільш ризикованих, попереду лише Аргентина, Венесуела і Кіпр.
Нагадаємо, що Україна не підписала договір про асоціацію з ЄС на саміті “Східного партнерства” у Вільнюсі, після цього в Києві почалися заворушення, під час яких постраждали більш ніж 100 осіб.
Зараз економіка України перебуває в рецесії. Зі слів прем’єр-міністра країни Миколи Азарова, ВВП за підсумками 10 місяців знизився на 0,6%. Судячи з усього, рецесію Україна в 2013 р. подолати не зможе, незважаючи на те, що в бюджеті на поточний рік закладено зростання 3,4%.
Дефіцит бюджету за підсумками минулого року становив 3,6% без урахування інших зобов’язань уряду, а цього року, з урахуванням всіх статей, показник може сягнути 5,6%. З урахуванням цих факторів і дефіциту рахунку поточних операцій, який в 2013 р. може становити близько 8,1%, буде зростати державний борг. У 2012 р. держборг знаходився на рівні 72% ВВП, а в 2013 р. очікується зростання до 78%.
“Україна бореться з рецесією і терміново потребує допомоги, яку ЄС не може або не хоче запропонувати. В основному це відноситься до фінансової допомоги, яку відмовляється надати країні МВФ. Тим часом, ЄС не надто яро намагався умовити фонд прийняти більш м’яку позицію щодо Києва”, – зазначає старший економіст IHS Global Insight по Росії та країнах СНД Ліліт Геворгян.
Українські ЗМІ з посиланням на свої джерела повідомляють, що Росія запропонувала Україні реструктуризувати старі борги обсягом близько $15 млрд, але офіційного підтвердження цієї інформації немає.
У 2014 р. Україні буде потрібно виплатити $17,4 млрд для обслуговування зовнішнього боргу.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас