Карткові шахраї почали нову хвилю атак на банкомати в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Карткові шахраї почали нову хвилю атак на банкомати в Україні

Фінтех і Картки
2649
Карткові шахраї розгорнули потужну атаку на українські банкомати. Банкіри б’ють тривогу, все частіше виявляючи скімери – пристрої, що копіюють дані з карток. Це дозволяє шахраям виготовляти карти- двійники і красти гроші з рахунків клієнтів. Як повідомили в Українській міжбанківській асоціації членів платіжних систем “ЕМА”, за дев’ять місяців цього року було виявлено вже 246 скімерів: це в 3,4 рази більше, ніж у 2012 р., і в 5,5 рази – ніж в 2011 р.
РОЗПІЗНАЮТЬ ТИП КАРТИ
Зростання карткової злочинності в країні пояснюють не тільки активізацією вітчизняних злочинців. «В Україні розгортають діяльність «гастролери» – шахраї з Румунії та Болгарії. Гроші пропадають не тільки з рахунків киян, але ще в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях», – повідомив директор Асоціації «ЕМА» Олександр Карпов.
За словами банкірів, рідше кошти викрадають з карток низького (Electron) і середнього класу (Classic). «Частіше шахраї орієнтуються на пластик високого класу – Gold, Platinum, Premium, Infinite: тут вище ліміти на зняття готівкових і часто присутні великі кредитні ліміти.
Такий підхід свідчить про хорошу організованість і підкованість зловмисників: їх скімери, мабуть, дозволяють візуально визначити тип карти», – розповів нам спеціаліст сектору безпеки управління платіжних карт «Банку Національний кредит» Євген Міщенко.
ТРИ ПРИЙОМИ
Шахраї нової хвилі використовують три прийоми для пограбування. Класичний: зчитування інформації про карту за допомогою накладки на клавіатуру банкомату і приймач карти і подальша підробка пластику. А також два нових. Це установка заглушки (зазвичай – наклейки зі скотчу) в тій частині банкомату, яка видає купюри: не отримавши готівку оскаженіла людина відходить, а шахрай, знявши заглушку забирає її гроші. «Крім того, почали з’являтися пристрої, які грабують не конкретні рахунки, а самі банкомати. Банкомату за допомогою електричного імпульсу, навіюється, що в нього потрапила карта, і він видає гроші», – пояснив «Вістям» Олександр Карпов.
Найскладніше повернути вкрадене у другому випадку. Адже навіть якщо власник картки не забрав свої гроші в банкоматі, а за нього це зробив зловмисник, то банк все одно провів списання з рахунку. «Дуже складно довести, що людина, яка слідом підійшла до банкомату, не є вашим товаришем і він не забрав гроші на ваше прохання. Але розслідування на цей рахунок проводяться», – запевнив «Вести» голова правління Українського процесингового центру Антон Романчук.
«Я ВТРАТИВ 500 ГРИВЕНЬ»
Дізнання можуть затягуватися на довгі місяці. «У мене списання без видачі грошей відбулося ще в липні, але банк гроші мені так і не повернув. Кажуть: гроші з касетниці банкомату надійшли на видачу, а тому списання грошей з рахунку скасовувати не збираються. Так що 500 грн я втратив. Відеокамера, яка могла б зняти наступну людину, яка забрала мої гроші, в цьому банкоматі не виявилося», – розповідями «Вістям» один з постраждалих – Сергій Кириченко.
Неофіційно фінансисти визнають, що відеокамерами на поточний момент обладнано менше половини їх банкоматів (на 1 липня в країні їх було 38,4 тис.). «МВС давно просить Нацбанк зобов’язати фінустанови встановлювати камери у всіх банкоматах. Але НБУ так і не зважився на цей захід, адже він виллється в серйозні витрати для банків», – зазначив Олександр Карпов.
КАРТИ ПОЧНУТЬ БЛОКУВАТИ
Нова скімінг-атака аукнеться всім без винятку власникам карток – фінансисти почнуть ретельніше аналізувати операції зі зняття готівки і блокувати картки при перших підозрах. «Посилення моніторингу над операціями – головний засіб банків проти шахрайських атак. Вони будуть аналізувати дані по розташуванню банкоматів, після зняття готівки в яких найчастіше зникають гроші. І активніше блокувати підозрілі операції: наприклад, людина ніколи не знімала готівку в цьому місті, а тепер чомусь почала це робити. У цьому випадку операція може здатися підозрілою і блокуватися банком. Звичайно, певні незручності будуть створюватися для клієнтів, але фінустанови зможуть запобігти і крадіжкам», – розповів Антон Романчук.
Змінюйте код і шукайте накладки
Щоб не попастися на вудку шахраїв, власникам карток радять придивлятися до банкоматів і перевіряти їх на наявність фальшивих накладок: чи лежить поверх однієї залізної клавіатури інша така ж. «Причому на цьому можна навіть заробити. Ми оголосили винагороду: хто виявить накладки і повідомить банку, отримає 2000 грн», – розповів «Вістям» керівник Служби безпеки Приватбанку Станіслав Крижановський.
Власникам карток радять не рідше разу на місяць міняти ПІН-код. «З моменту зчитування даних карти до самої операції зі зняття готівки проходить чимало часу. І така необтяжлива операція, як зміна ПІНу раз на місяць, може в десятки разів знизити ризик компрометації карти», – запевнив нас експерт Євген Міщенко.
Ще один метод боротьби зі скімерів – перевипуск картки: банки почали пропонувати в рамках акційних пропозицій безкоштовну заміну пластику з магнітною смугою на карту з чіпом (у світі не зафіксовано факту злому такого чіпа).
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас