Обсяг кредитування в українських банках побив 5-річний максимум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг кредитування в українських банках побив 5-річний максимум

Кредит&Депозит
1206
У вересні в українських банках спостерігалося прискорення темпів росту кредитування і депозитної бази. В цілому, динаміка традиційно відповідала більш активним осіннім місяцям.
Про це заявила Анастасія Туюкова, старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital.
“Зростання кредитування прискорилося минулого місяця – обсяги збільшилися на 13,4 млрд грн (+1,6% м/м), що є найістотнішим місячним зростанням з кінця 2008 року. Однак з початку року зростання як і раніше становить 6,1%. Кредитування знову виросло в основному за рахунок юридичних осіб (+12,9 млрд грн або 2,0% м/м), однак позики фізосіб також збільшилися (+0,5 млрд грн або 0,3% м/м)”, – зазначила вона.
За словами експерта, динаміка здебільшого відповідає традиційному пожвавленню кредитування в серпні-жовтні, що пов’язано з сезонним пожвавленням ділової активності восени (наприклад, додаткове кредитування торгових підприємств перед новорічним періодом).
Крім того, Туюкова вважає важливим фактор пролонгації існуючих кредитів агрокомпаніями. Коментуючи депозитну динаміку, вона констатувала, що депозитна база виросла за рахунок вкладів у гривні (+10,2 млрд. грн. або +2,7% м/м), тоді як збільшення обсягів валютних заощаджень було менш вражаючим, проте вони все ж продемонстрували зростання (+2,5 млрд або +1,0%).
При цьому, за її словами, аналогічна тенденція спостерігалася як у корпоративному, так і роздрібному сегменті.
У сукупності депозити населення зросли на 6,3 млрд. грн. або +1,5% м/м (заощадження у гривні додали 4,7 млрд. грн., а валютні – 1,6 млрд грн), а вклади юросіб збільшилися на 6,5 млрд. грн. або +3,1% м/м (гривневі депозити додали 5,6 млрд грн, а валютні – 0,9 млрд грн).
“Темпи зростання депозитів були більш суттєвими у порівнянні з серпнем, проте середній приплив за два місяці склав близько 8,9 млрд грн, що приблизно відповідає середньомісячним значенням з початку року 8,2 млрд грн, вказуючи на те, що деякі інвестори очікували в серпні прогнозованого зростання процентних ставок за депозитами і були піднесені ознаками стабільності на валютному і грошовому ринках”, – підсумувала аналітик.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас