Україна в ЄС: що думають про це прості громадяни Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна в ЄС: що думають про це прості громадяни Європи

10993
На саміті «Східне партнерство» у Вільнюсі в кінці листопада Україна може підписати угоду про Асоціацію з Євросоюзом. Експерти кажуть: це не остання можливість стати асоційованим членом євроспільноти. Але Києву важливо не упустити такий шанс. Українська влада неодноразово і однозначно оголосила: наш вибір – ЄС, незважаючи на ускладнення в цьому випадку відносин з Росією. У свою чергу в ЄС стали більш м’якими до України, вони готові закрити очі на деякі недоробки. Проукраїнські європейські політики говорять про те, що підписати асоціацію з Києвом необхідно. На цьому тлі угода виглядає цілком реальною перспективою на найближче майбутнє. Проте мало її підписати – згодом її ще мають ратифікувати парламенти всіх 28 держав-членів. І тут, як кажуть експерти, чекає велика робота для нашої дипломатії. До цього моменту асоціація буде виконуватися в тимчасовому режимі.
«Сьогодні» вирішила з’ясувати, що громадяни різних країн думають про місце Києва на карті Європи. Багато в чому їх думка обумовлено висловлюваннями політиків, публікаціями в ЗМІ і самими українцями в тій чи іншій країні.
«Якщо говорити про політичний вимір, про те, як ставляться до євроінтеграційних прагнень України на рівні керівництва країн ЄС, то я б розділив країни за історичним і географічним принципом», – говорить експерт Інституту світової політики Сергій Солоткій. За його словами, європейські країни відносно України умовно можна віднести до трьох категорій: «країни-симпатики», «байдужі або нейтральні» і «країни-прагматики».
«Головним симпатиком України до ЄС є Польща, це наша країна-друг, яка неодноразово пізнавалася в біді. Потім йде Литва, з перемінним успіхом Швеція. У принципі до «симпатиків» можна віднести всі країни колишнього СРСР. Є держави, які в силу своєї міжнародної політики, як Люксембург і Кіпр, нейтрально ставляться до будь-якої країни на карті світу. Однозначно можна сказати, що у України немає антипатів. Є такі країни, як Німеччина і Франція, які до нас прохолодні. Але не тому, що вони погано ставляться до України, а тому, що у них інші пріоритети, і вони у ставленні до нас виходять, насамперед, зі своїх інтересів. Приміром, французи свого часу виступали проти проекту «Східне партнерство» тому, що для них пріоритетним є середземноморський напрямок. У силу того, що там знаходяться колишні колонії Франції», – вважає Солоткій.
Експерт пояснює, що найбільші лобісти нашої країни в ЄС – це країни колишнього соцтабору. «Все-таки країни Східної Європи бояться експансії, розширення Росії. І Україна може бути таким форпостом, який відгородить їх від впливу Москви. До того ж, вони самі пережили період трансформації і з великим розумінням ставляться до нас, усвідомлюючи, що демократичні перетворення не можуть пройти швидко», – говорить він.
«Сегодня» провела опитування жителів ЄС з різних країн, з’ясувавши їх ставлення до нашого приєднання до євросім’ї. Одні розповіли, чим ми їх лякаємо, а інші – чого вони з радістю чекають від нас.
Європа: «у нас багато своїх проблем»
Один з важливих факторів, який впливає на ставлення до України в ЄС, – економічна криза в Європі. «У нас на Кіпрі багато своїх проблем, ми ніяк не можемо побороти фінансову кризу. Тому тут взагалі не говорять про Україну, тим більше про можливості підписання нею угоди про асоціацію. Тут багато росіян і українців, в основному вищий клас. Але я не думаю, що для нас щось зміниться, якщо країна увійде в ЄС», – каже нам кіпріот Деміс Арголополус.
«У нас багатонаціональна держава, і ми раді новим культурам. Адже це дає нам нові знання. Вийдете на вулиці Бельгії, і ви побачите величезну різноманітність кухонь різних народів. У нас є «роті», «лумпа» і «шаурма»… Євросоюз – переплетення різних культур. Особисто я не проти, якщо до нас приєднається Україна, може тоді, у нас відкриються кафе, де будуть подавати вареники та борщ. Головне, щоб ми могли витримати вступ України з економічної точки зору. Адже ЄС переживає не кращі часи», – каже бельгієць Марк ван Фенрой
Деяких лякає корупція і відсутність умов для бізнесу.
«У нас взагалі практично не говорять про Україну. Але якщо говорити про приєднання країни до ЄС, то для австрійців повинні бути дуже вагомі аргументи. Ми не хочемо платити, щоб витягувати інші країни з кризи. Якби в Україні були прозорі правила гри, і ми могли б робити бізнес у вашій країні, тоді зрозуміло. Це вигідно. Але коли в державі корупція, а побудова бізнесу не завжди чесна, австрійцям не цікава країна», – каже австрійка Марьелла Айгнер.
Німець: «Наші газети пишуть про Україну з Москви»
«На жаль, більшість людей у ​​Великобританії мислять стереотипами 1990-х. Тобто українців знають по Чорнобилю, олігархам, корупції та мафії. Україна – країна у Східній Європі, а наші газети люблять лякати східноєвропейськими іммігрантами, тому також є страх перед зростанням злочинності і напливом емігрантів. У зв’язку з останніми подіями, якщо сказати слово «Україна», то у британців відразу ж виникають асоціації з Павлом Лапшиним, якого підозрюють у тероризмі. Що стосується нашого уряду, то я знаю, що він не підтримує приєднання Туреччини до ЄС, напевно, у нього така ж думка і з приводу України. Якщо запитати пересічних британців, то я думаю, вони сказали б, що Україна занадто корумпована. Тому все залежить від вашої влади, наскільки серйозно вони підійдуть до цього питання», – говорить британець Іан Брікс.
Є й країни, громадяни яких пов’язують українські прагнення з Туреччиною. І це грає не на руку нам.
«Більшість голландців, напевно, пов’язують заявку України із заявкою Туреччини. У нас існує проблема імміграції турків і людей з інших мусульманських країн. Тому голландці проти приєднання Туреччини, оскільки розуміють, що це ще погіршить ситуацію. З цієї ж причини ми проти приєднання України: якщо вона вступить в ЄС, ми не зможемо стримати Туреччину, яка чекає членства вже кілька десятиліть. Що стосується угоди про асоціацію, то тут я нейтральний, адже вона мало що означає», – розповідає голландець Міхиль де Вен.
У Німеччині питаннями України цікавляться тільки політики, каже німець Вульф Схоффер.
«Підписання Україною асоціації з ЄС – не тема в німецьких ЗМІ. Звичайно, багато говорили про Україну, коли була торгова війна. Але Київ сприймають у контексті з Москвою. Німецькі газети відправляють своїх кореспондентів до Москви, і звідти вони пишуть про Україну. Тому у більшості німців навіть немає думки з цього приводу. Тільки політики, політологи та економісти цікавляться цим питанням. Я знаю, що депутати з Християнсько-демократичної партії категорично проти підписання угоди, тому, що вимагають звільнення Тимошенко. Також через погане правосуддя, рейдерство і не найкращий імідж нинішньої влади. Інші політики вважають, що Україні краще бути з ЄС, ніж з Росією. Більшість економістів думають, що асоціація – це добре, тому що відкриє двері нашим компаніям на великий український ринок», – вважає він. «Я не знаю, добре це чи погано, якщо Україна приєднається до ЄС, але точно «за», щоб до нас їхали ваші дівчата», – Марк Ейсхоферд.
«У Європи зараз багато своїх проблем, нам потрібно рятувати Кіпр та Іспанію. Тому говорити про те, що ми можемо прийняти ще й Україну, з її проблемами – на сьогодні зарано», – каже француз Жак Кліше.
«В Італії зараз дуже високий рівень безробіття. Ми знаємо, що тут досить багато трудових мігрантів з України та інших східноєвропейських країн. Причому ці люди абсолютно не соціалізуются. Вони живуть своїм життям і думають лише про те, як продовжити італійську візу. Тому італійці не надто жадають відкривати перед ними двері. Адже їм самим потрібні робочі місця», – каже італійка Сисилія Барезі.
«Краще в ЄС, ніж з Росією»
«Мені дуже близька ваша країна, у мене тут багато друзів. Тому я всіма руками за те, щоб ви стали частиною ЄС. Адже це несправедливо, що я можу їздити до моїх друзів без віз, а вони до мене – ні», – розповідає чех Станіслав Душек.
«Наша влада постійно говорить про те, що Україна повинна стати частиною Європейського Союзу. Я так розумію, це пов’язано з тим, що і наша, і ваша країна довгий час була під впливом Росії. Нам вдалося вирватися з цієї орбіти, те ж саме тепер слід зробити і вам. Все-таки Євросоюз – це демократія, права людини, економічне благополуччя. А українці історично нам дуже близькі», – каже поляк Бартош Влодек.
«Ще в радянські часи в України і Болгарії були дуже хороші стосунки. У нас ніколи не було проблем. Однак у ЗМІ зараз більше обговорюють приєднання Туреччини до ЄС (є асоційованим членом), ніж підписання асоціації України. Туреччина – це історичний ворог Болгарії, який окуповував її впродовж 500 років. Українці, як громадяни Російської імперії, допомагали звільнити болгар, і за це ми досі вдячні. Тому якщо говорити про вибір між Туреччиною та Україною, то, звичайно, ми виберемо Україну. До того ж ми пам’ятаємо газову кризу 2009 року, коли Болгарія замерзала. Тоді був негатив по відношенню до Росії, але до України – ні», – каже болгарин Ніколай Кушев.
Хоча серед країн колишнього СРСР є й ті, які бояться зіпсувати відносини з Москвою.
«По-перше, ЄС не божевільний, щоб через Україну лаятися з Москвою, а Росія так просто вас не відпустить, і останні події, наприклад, «торгова війна», це показали. По-друге, я думаю, що Україна настільки велика і має такий потенціал, що вона може самостійно прекрасно існувати, не псуючи відносини ні з Росією, ні з ЄС», – каже хорватка Анка Живкович.
При цьому в країнах колишнього СРСР, на відміну від західноєвропейських держав, добре розуміють, що позбутися радянського минулого не так-то просто.
«Ми набагато раніше, ніж ви, позбулися радянського впливу, але, тим не менше, він досі присутній. Напевно, ви знаєте, що у нас в країні заборонена радянська символіка, комуністична партія. Ви в цьому плані набагато ближчі до Росії. Але не можна сказати, що у нас немає корупції, бідності. Ми повільно і впевнено рухаємося, щоб виправити ситуацію. І деякі кажуть, що Україна занадто корумпована, там погані закони. Але Україна не може вмить стати демократичною країною з успішною ринковою економікою – для цього потрібен певний перехідний період», – каже латишка Інету Янсонс.
Україну досі пов’язують з CCCP
Валерій Чалий, експерт Центру Разумкова
Опитування показують, що більшість громадян ЄС більш лояльні до України, ніж бюрократичний апарат цих країн. Якщо ми говоримо про специфіку, то я не думаю, що тут є якісь відмінності. Швидше ставлення громадян тієї чи іншої країни залежить від інформаційного потоку. І від того середовища, в якому громадяни ЄС визначають своє рішення. Коли виникає негативна інформація про Україну, а наша країна не ключова у світі, і інформація про неї далеко не кожен день на сторінках міжнародних видань країн ЄС – настрої щодо України стають гірше. Якщо цього немає, як на тлі проведення чемпіонату з футболу, і інших позитивних повідомлень – ставлення до України покращується.
Великий негатив в європейській пресі викликає проблема Юлії Тимошенко. Є й інший момент – досі багато хто пов’язує Україну з Росією, з колишнім СРСР. І такі стереотипи залишаються. Багато, хто ще тут не бував, сприймають Україну стримано, пов’язуючи з нею корупцію і низький економічний розвиток. З іншого боку, ті, хто відвідав нашу країну, думку, як правило, міняють на краще.
Звичайно, наші сусіди – Словаччина, Польща, Угорщина і країни східної Європи – з більшим розумінням ставляться до українців, ніж країни західної Європи. Адже вони до нас ближче географічно, тому між громадянами більше контактів, вони розуміють наші проблеми. Але в принципі, великих відмінностей в думці про Україну серед жителів різних країн Євросоюзу немає.
Вікторія Розендаал
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас