Підсумки дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки дня

Валюта
616
04 квітня 2003 року.
Середня ціна тонни нафти на аукціоні на Українській міжбанківській валютній біржі в середу виросла на 1,9% у порівнянні з аукціоном 26 березня - до 951,24 грн. за тонну. Як повідомили в прес-службі біржі, на УМВБ у цей день було продано 154,520 тис. тонн нафти.
Найбільший обсяг нафта купила компанія "Нафто-трейд" для переробки на Надвирнянському НПЗ – 124,2760 тис.тонн за ціною 900-960 грн. за тонну, тоді як звичайно вона купувала не більш 20-30 тис.тонн. ЗАТ "Укртатнафта" придбала 22,950 тис.тонн нафти за ціною 950-960 грн. за тонну, дрогобицька "Галичина" - 1,3 тис. тонн за ціною 950 грн. за тонну. Ще один покупець придбав 6 тис. тонн нафти за ціною 990-1000 грн. за тонну. У процесі торгів основний продавець – "Укрнафта" - знижував стартову ціну нафти з 1000 грн. до 900 грн. На торгах також продано 7,1 тис. тонн газового конденсату, його середня ціна за тонну знизилася на 14,5% - до 1154,51 грн.
Коментуючи журналістам підсумки сьогоднішнього аукціону з продажу нафти, Ігор Коломойський, член наглядацької ради Приватбанку, що володіє 48% акцій Надвирнянського НПЗ, повідомив, що при транспортуванні купленої для переробки на заводі нафти, деяка частина якої повинна піти по трубопроводу, буде використовуватися принцип заміщення за домовленістю з російськими компаніями, що поставляють нафту на Надвирнянський НПЗ і транспортують її по території України.
Голова правління "Укрнафти" Ігор Палиця вважає, що сформована на аукціоні ціна 951,24 грн. за тонну є прийнятною для української нафти, зважаючи на те, що ціна російської нафти, що поставляється на українські НПЗ, складає $130 за тонну. За його словами, у майбутньому компанія планує дотримувати мінімально обґрунтованого рівня ціни.
"Якщо не буде покупців, як було на минулому аукціоні, і буде спроба змови, ми маємо намір виходити на Кабмін із проханням дозволити нам альтернативні види діяльності - нефтепереработку чи продаж на експорт", - сказав І.Палиця.
Як повідомлялося, на аукціоні з продажу нафти, газового конденсату і стабільного газового бензину на УМВБ 26 березня була продана тільки п'ята частина запропонованих обсягів нафти – 39,6 тис. тонн. "Укрнафта" тоді відмовилася опускати стартову ціну нафти нижче 1000 грн. за тонну. У зв'язку з цим найбільший покупець – "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) – нафту не купував, тоді, як звичайно він здобуває на торгах близько 100 тис. тонн.
Ринок сусідських акцій: протягом дня на російському ринку відбувалися різноспрямовані рухи цін, учасники ринку виявилися в непростій ситуації. З одного боку, стимул для росту котирувань – сприятлива кон'юнктура на світових фондових ринках. З іншого боку – зниження нафтових цін не сприяє росту паперів. Під тиском таких суперечливих новин індекс РТС зволів залишитися на місці, додавши всього 0,05%, розташувався на оцінці 363,37 пунктів. У лідерах росту – папери Норильскої ГМК (+4%), у межах 1,1-2,1% подорожчали РАО ЄЕС і Ощадбанк, 0,6% додали Мосенерго. У легкому песимізмі перебували «нафтові фішки» - у межах 0,4-1% подешевіли Лукойл, Сургутнафтогаз, Юкос.
Торги на російському ринку акцій у четвер почалися продовженням висхідної динаміки попереднього дня, обумовленої спекулятивними покупками при помірній активності інвесторів. Але як тільки ближче до середини сесії обсяги почали рости, тренд цін акцій став спадним. Обсяги торгів у РТС склали $13,3 млн., що на 35,7% більше, ніж у середу. Правда, за рахунок ранкового підйому котирувань індекс РТС за день практично не змінився, а точніше – навіть підріс на 0,05% до оцінки 363,37 пункту. З окремих емітентів такий результат дня забезпечили, багато в чому, папери РАО ЄЕС Росії, що піднялися в РТС через закриття коротких позицій майже на три відсотки.
Однак без подій, що відбулися після 18:00 за московським часом, картина дня була б неповною. У цей період на російському ринку, як і по нашим АДРам у Лондоні, активізувалися продажі, очевидно, з боку великих гравців. Найбільшою мірою це торкнулося РАО ЄЕС, ЛУКОЙЛа, ЮКОСа і Сургутнафтогазу. Подібний поворот подій наприкінці сьогоднішніх торгів передвіщався нами ще в середу, і тепер він може передвіщати негативний початок сесії наступного дня.
Україна.
Вчора на торгах у ПФТС стався сюрприз. Індекс ПФТС стрибнув нагору до оцінки 56.68 пункту. Скрупульозне розслідування дало підставу припустити: у цьому «винуваті» акції Нижньодніпровського трубопрокатного з-да, якими вчора наторгували небагато, всього 452 419 грн. 20 коп., однак та обставина, що при цьому їхня ціна виросла в 160 разів (з 0.015 до 2.4 грн.) і стало приводом до росту індексу.
Лідирували в четвер корпоративні облігації – із загального обсягу угод 3 128 307 грн. 46 коп., позиковими паперами ДМА «Бориспіль» наторгували 1 380 716 грн. 26 коп.
Серед акцій перед вели папери Заготовощкооперації (хоча які зараз овочі!!?), що набрали 1 200 750 грн. Домобудівний комбінат №4, що старанно бере участь у кожній сесії, «узяв» 89 706 грн.
А тепер прийшов час для традиційних п'ятничних читань.
Організм обдурити неможливо, а в існування суворого балансу непомірних задоволень і розплати за них вірить кожен аматор святкових застіль. Очевидно, ця кара наздогнала вітчизняний ринок цінних паперів. Вакханалія кінцево-місячної «показухи» припинилася в День Сміху, але на тлі обивателів, що веселяться, ринок ПФТС, релаксуючий після апогею «фондових веселощів» ставшогося 31 березня, виглядав дуже пісно. Зате в цю сесію «веселилося» 24 «гостя», а денний оборот торгів склав 58.46 млн. грн. Незважаючи на те, що рекорд 24 березня (86 млн. грн.) устояв, настільки масштабна активізація «биків» на фондовій площадці виглядала зухвало. Насамперед, тому, що більшість світових бірж цей день завершили обвалом індексів. Це дало підставу для дуже сміливої гіпотези про масовий результат інвесторів з Нью-Йорка, Франкфурта, Москви і Найробі «на користь» ПФТС. Припущення підтверджує різкий ріст індексу (до 58.42 пункту) і дуже широкий «асортимент» акцій, що торгувалися... Ще небагато і сам би повірив у цей римейк пушкінського «Бенкету під час чуми», якби не згадав, що місяць назад, 28 лютого на торгах у ПФТС індекс стрибнув до рівня 57.82 пункту як результат подібних «посидньок». Втім, тодішня «вечірка» була скромніше (11 учасників і 15-ти мільйонний оборот). Наступного дня учасники веселощів перестали «прикидатися і надувати щоки» - індекс ПФТС упав до свого звичайного значення (ледве вище 50 пунктів), а «бальний зал» почав швидко затягуватися павутиною... Все повторилося і нині: вже 1 квітня з позамежних висот 58.42 індекс повернувся на грішну землю, до 53.75 пунктів, а без рятуючих ПФТС від розформування корпоративних облігацій, якими в День Дурня наторгували більш 33 млн. грн., оборот склав всего 120 тис. грн. Свято скінчилося, почалися суворі і нудні будні.
Традиції жанру вимагають статистики, однак автор попереджає: цифри перекручені «квартальною показухою», не даючи реальної картини стану фондового ринку країни. За винятком, зрозуміло, сектора облігацій. Перехідний тиждень з I у II кв. приніс угод на 129 млн. грн., з яких частка облігацій – 76.9 млн.грн. Серед акцій першенствували папери рубежанського Барвника, якими 31 березня наторгували 16.5 млн. грн. на тлі майже десятикратного росту ціни (з 0.144 до 1.1 грн. за акцію). Подібне чудо сталося і з паперами Гідротехмонтажа (10.млн.) подорожчали з 0.284 до 2 грн. за акцію. А от постійному учаснику кінцево-місячних «заходів» акціям Укрхімпобутсервісу не повезло, їхня ціна знизилася з 0.26 до 0.25 грн. при обсязі угод 7.4 млн. грн.
Вітчизняні «блакитні фішки» «скромничали». Акціями Центренерго наторгували 1.08 млн. грн. при росту ціни на 5%, а от Укрнафта, що подорожчала на 8%, «узяла» 0.45 млн. грн.
Сектор облігацій виглядав більш презентабельно. Тут блищала «прима, що повернулася на ринок,» минулих сезонів Київстар GSM, паперами якої наторгували 28.6 млн. грн. Нагадаємо, емітент сьогодні проводить випуск II облігаційної позики, номінальна вартість якого складає 59 млн. грн. «Мобільний ренесанс» підтримали облігації МАП «Бориспіль» (20 млн. грн.), Райффайзенбанка-Україна (18.06 млн.) і Аркади-Фонду (7.5 млн. грн.). Відзначимо активізацію позикових паперів фінансового сектора (КБ «Хрещатик» - 300 тис. грн., Укрсоцбанк – 52 тис.) і поява рідких «гостей» на ринку: АВК(100 тис. грн.), ДП «Галактис»(51 тис. грн.).
З кожною сесією квітня індекс ПФТС повільно сідав, позбавлюючи учасників і інвесторів оптимізму, що багато хто зв'язують зі зміною керівництва ФДМУ. Думаю, поновлення звичної судово-скандальної приватизації, зокрема, Нікопольського ферросплавного з-да, не кращим образом вплине на фондовий ринок країни. Втім, несподіваний для багатьох підйом індексу до 56.68 пункту дає деякий шанс вітчизняним акціям. «Винуватця» росту, півмільйонну угоду з подорожчавшими в 160 (!!!) разів паперами Нижньодніпровського трубопрокатного з-да можна вважати деяким «знаменням». Схоже, тільки на це і залишається уповати. На ринку держоблігацій 1 квітня Мінфіну вдалося залучити в бюджет 19 699 590 грн., розмістивши ОВДП погашенням 25 лютого 2004 р. Думаю, успіх заходу забезпечила підвищена до 10% річних прибутковість цих паперів. До речі, євробонди країн, що розвиваються, зараз переживають черговий бум – волатильність на фондових ринках Заходу «виштовхує» інвестора до зовнішніх облігацій Мексики, Бразилії і Росії. «За компанію» «посвіжіли» і вітчизняні євробонди.
Валюта.
Росія.
Середньозважений курс долара за підсумками єдиної торгової сесії склав сьогодні 31,2818 RUR/USD. У порівнянні з попередніми торгами середньозважений курс долара США за підсумками сьогоднішньої єдиної торгової сесії понизився на 90 пунктів (1 пункт відповідає 0,01 коп.). Мінімальний курс долара склав 31,28 RUR/USD, максимальний - 31,2835 RUR/USD. Було укладено 717 угод. Обсяг торгів склав $91,571 млн. Остання угода була зроблена за курсом 31,2815 RUR/USD.
Долар у Москві знову злегка знизився - на 1 копійку, до 31 карбованця 28 копійок. Зниження викликане збільшенням попиту банків на короткострокову ліквідність і побоюваннями перед вихідними, події яких, імовірно, можуть вплинути на курс долара до євро. Активність ринку невисока, ЦБ як і раніше позначає підтримку долару на рівні 31.28 карбованця. Найближчим часом ймовірне збереження стабільності.
Курс долара небагато знизився - до 31 карбованця 28.18 копійки, приблизно на 1 копійку. Оборот сесії виявився на середньому рівні - близько 91.6 млн. доларів було реалізовано. Коливання котирувань у ході сесії були мінімальними, учасники ринку з перших же хвилин торгів вивели курс у діапазон 31.28-31.2835 карбованця: нижче курс не рушив через те, що ЦБ РФ продемонстрував намір як і раніше здійснювати підтримку долара на оцінці 31.28 карбованця. Основною причиною невеликого зниження курсу долара в наших сусідів стало, очевидно, деяке збільшення попиту на карбованці разом з помітним зниженням показників ліквідності. Залишки на коррахунках банків знизилися на 21 млрд. карбованців, до 102 млрд. карбованців - рівень як і раніше високий, але все-таки варто врахувати, що за 2 дні з коррахунків "пішло" 35 млрд. карбованців. Залишки на депозитних рахунках банків у ЦБ також небагато знизилися - на 1 млрд. карбованців, до 94 млрд. карбованців. Ще одна можлива причина - нервозність, що лежить зовсім поза економічною областю: у деяких ЗМІ знову "спливли" розмови про те, що долар може знизитися до 25 карбованців. Нічого змістовного в таких припущеннях не міститься, але спокою економічним суб'єктам, особливо тим, що не є професіоналами валютного ринку, вони явно не додають. Так чи інакше, курс долара три дні як стабільний у новому діапазоні - 31 карбованець 28-30 копійок. Можна чекати, що дана ситуація збережеться й у наступні дні, адже курс долара залишається (локально) сильним стосовно євро, а ціни на нафту стабілізувалися на рівні, хоч і високому, але все-таки не позамежному. Як наслідок, при збереженні даної ситуації будуть збільшуватися передумови до повернення долару повільного росту.
Україна.
На вчорашніх торгах НБУ провів малооб”ємну валютну інтервенцію ($5 по 5.3380 UAH/USD).
Сьогодні торги були нудними. Сесія стартувала зі звичних рівнів (5.3345/5.3375 UAH/USD) і після звичайного в останні дні поступового звуження спреду (у 10.30 - 5.3345/5.3370, до 11.09 - 5.3330/5.3352 UAH/USD) з «натяками» на відкіт точно після обіду НБУ провів валютну інтервенцію, заповнивши десятимільйонну нестачу долара. Повторимося, сесія відрізнялася рідкою нудьгою і щоденністю. Дилери давно не пригадують таку «зелену» тугу.
А от на ринку наявних нудьгувати ніколи. Змінившийся нещодавно тренд жадав від дилерів віддачі аж до самозречення. Виходило по-різному. Підсумки вчорашнього торгового дня в Дніпропетровську були «різні». Частина валютників говорила про пристойний оборот, інші скаржилися на життя і заздрили конкурентам.
До результату дня 03 квітня на батьківщині застою наявну «зелень» працювали по 5.32/5.33 UAH/USD. З цих же рівнів сьогодні стартувало більшість ОП міст, лише найбільше «просунуті» і сміливі вже в дебюті сесії підвищили курс на півкопійки: 5.325/5.335 UAH/USD. По ходу подій стала видна їхня правота – у навколишніх містах і весях наявний долар пішов нагору, а в Дніпропетровську до опівдня він досяг оцінки 5.33/5.34 UAH/USD.
Цього разу особливо динамічним був ринок першої столиці. Харків'яни споконвічно стрибнули в ціні на копійку ще учора ввечері, а сьогодні «додали» півкопійки. Валютники столиці осторожничали, спочатку, зранку, маржа на ринку була широкою і лише після обіду котирування в Києві стали походити на ринкові.
У Донецьку місцеві валютники надійшли в повній відповідності зі своїм іміджем: маржа, розтягнута до 3 копійок, «потріскувала», грозячи порватися, а ріст покупки наявного долара склав копійку. На стільки ж подорожчала «зелень» і в Одесі.
Таким чином, до нинішнього уик-енду на ринку наявних України сформувалися наступні котирування: Харків - 5.33/5.35, євро – 5.75/5.82 UAH/EUR, Київ – 5.31/5.33, євро 5.78/5.79 UAH/EUR (після обіду - 5.315/5.325, євро 5.74/5.79 UAH/EUR), Запорожжя - 5.325/5.335, євро 5.78/5.82 UAH/EUR, Донецьк – 5.31/5.34, Одеса - 5.32/5.33-34, Сімферополь - 5.315/5.335, Феодосія - 5.315/5.335 UAH/USD, євро - 5.78/5.80 UAH/EUR.
Курс безготівкового російського карбованця сьогодні, як і вчора залишався високим, особливо в перші години сесії. А «швидкоплинні» торги почалися з високих рівнів 0.1705/0.1708 UAH/RUR. До 10.40 сесія як така закінчилася котируваннями 0.1700/0.1706 UAH/RUR.
Сьогодні на ресурсному ринку нарешті запанував спокій. Ставки по гривневих кредитах overnight установивши вчора після обіду на рівні 2/4% річних не змінилися до сьогоднішньої пообідньої сієсти.
Прогноз.
Курс долара на ринку наявних в Україні дійшов до границі рентабельності модернізованого «проекту трьох». Тому імовірність зміни офіційного курсу Нацбанком стала значно вище, ніж 3-4 дня назад. Крім того, квітень набирає обороти, змушуючи наших нафтотрейдерів звикати до нових експортних мит на сиру нафту з Росії. На ринку наявних долар нагору підштовхують кілька факторів: зростаюча інфляція, недостача наявної «зелені» і початок нового місяця на тлі зміцнення долара в усьому світі. Очевидно, домінування попиту збережеться на перших днях нового тижня.
За матеріалами: Дмитренко Олександр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас