Chevron відмовили у видобутку сланцевого газу в Україні через екологію - голова Івано-Франківської облради — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Chevron відмовили у видобутку сланцевого газу в Україні через екологію - голова Івано-Франківської облради

Енергетика
1069
Голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук вважає, що страх перед відповідальністю за можливі негативні екологічні наслідки в результаті видобутку сланцевого газу не дозволив більшості депутатів підтримати проект угоди про розділ продукції (УРП) між державою Україна, “Шеврон Юкрейн Б.В.” та товариством з обмеженою відповідальністю “Надра Олеська” при видобутку вуглеців на ділянці Олеська.
“Одне, найбільше, що не дало прийняти це рішення, – це все-таки екологічні страхи… Цей страх, я б так сказав, перед відповідальністю за можливу екологічну небезпеку і не дав більшості депутатів проголосувати “за”, – сказав він.
Крім цього, зазначив Скрипничук, в проекті УРП “немає жодних економічних гарантій і є багато пасток правового характеру”. Зокрема, уточнив він, в ньому не прописано і немає ніяких гарантій Кабміну, що 10% від державної частини видобутку сланцевого газу буде йти області додатково на розвиток інфраструктури населених пунктів. За словами голови облради, депутати також не отримали відповідь на питання про те, чиєю власністю буде видобутий сланцевий газ.
Скрипничук відкинув звинувачення в тому, що депутати які не проголосував за УРП з Chevron нібито підтримують російський “Газпром”. “Швидше за все, це дійсно вигідно “Газпрому”, якщо ми не приймаємо рішення, тому що вони і далі будуть користуватися своїм монопольним становищем на газовому ринку, в тому числі і в Україні. З іншого боку, аргументи депутатів облради були вагомими”, – пояснив голова облради.
Разом з тим він припустив, що сланцевий газ в області все-таки буде добуватися.
“Я особисто вагаюся, що робити. Політично хотілося б посадити Росію на коліна один раз. І дуже хочеться. І може цей момент і переважить”, – поділився Скрипничук.
Він повідомив, що за рішенням облради відправив всі зауваження до проекту УРП, напрацьовані робочою групою, а також стенограму розгляду цього питання в Кабмін.
“Очікуємо спочатку реакції Кабміну, наскільки будуть враховані наші пропозиції, а їх близько 150. Сподіваємося, що в новому проекті угоди, який ми б повинні погоджувати, будуть задоволені ті запити, які робили депутати і робоча група, і облрада матиме можливість повернутися до розгляду цього питання”, – зазначив Скрипничук.
На його думку, якщо депутатів зуміють переконати, що видобуток сланцевого газу екологічно безпечний, то більшість депутатів може проголосувати за УРП.
Скрипничук також не виключає, що Верховна Рада може внести зміни до закону “Про угоди про розподіл продукції”, виключивши з нього п.4 ст. 11, який передбачає узгодження УРП з місцевими радами.
“Якщо це буде зроблено, то область не отримає взагалі нічого, швидше за все”, – вважає Скрипничук.
Він також повідомив, що в даний час облрада “готується до отримання нової угоди”, щоб приступити до її опрацювання на депутатських комісіях.
Як повідомлялося, Івано-Франківська облрада відмовилася погоджувати запропонований проект УРП з Chevron і закликала уряд внести до неї зміни.
Як заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький, Кабінет міністрів України спробує погодити угоду про розподіл продукції (УРП) з Chevron і ТОВ “Надра Олеська” по Олеській площі (Івано-Франківська і Льововская області) через Верховну Раду, якщо це не вдасться зробити через відповідні обласні ради.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас