Експерти: Україна ризикує ГТС, купуючи у Газпрому газ за російські гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Україна ризикує ГТС, купуючи у Газпрому газ за російські гроші

Кредит&Депозит
965
Україна не збирається переплачувати за забезпечення поставок російського газу до Європи через нашу ГТС. Як нам стало відомо з джерел в Міненерговугілля, «Нафтогаз» поставив перед «Газпромом» умову: або буферний газ (тобто що знаходиться в трубі або сховищах і призначений для збільшення прокачування палива до Європи взимку) буде безкоштовно закачаний росіянами в наші сховища, або ми його купимо за безвідсотковий кредит російського банку – $ 2 млрд. Раніше ми купували газ за бюджетні гроші або брали кредит під відсотки. Поки це неофіційна інформація, але експерти вважають отримання безпроцентної позики досить імовірне, адже «зайвих» грошей у скарбниці України немає, а РФ не може з цієї причини залишити Європу взимку без газу.
Добре це для нас чи погано – думки розділилися. Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич впевнений, що добре: росіяни дадуть гроші, щоб уникнути міжнародного скандалу, якщо взимку Україна технічно, через нестачу запасів газу у сховищах, не зможе виконати заявки Європи.
«Перед ЄС винні будуть обидві сторони, і якщо вони подадуть до міжнародного суду за невиконання договору – не факт, що крайнім буде один «Нафтогаз», – вважає Марунич. – Тому, швидше за все, ми купимо не тільки необхідні 14 млрд куб. м газу для себе, а й ще 5 млрд куб. м буферного газу на наших умовах».
А ось незалежний експерт Валентин Землянський побоюється, що РФ вб’є двох зайців: кредит затягне зашморг на шиї «Нафтогазу» і росіяни спробують за борги забрати нашу газотранспортну систему («Нафтогаз» винен російському банку $ 2 млрд плюс 8,5% річних за таку ж закупівлю газу минулого року) і переконати ЄС використовувати побудований в обхід України газопровід «Північний потік». Зараз використанню заважають закони, за якими одна з двох його труб повинна бути резервною для альтернативних поставок з інших країн, хоча технічно вони неможливі.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас