Україна впритул наблизилась до повномасштабної кризи - The Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна впритул наблизилась до повномасштабної кризи - The Financial Times

Казна та Політика
17282
Україна опинилася за крок від повномасштабної кризи платіжного балансу через вкрай несприятливу ситуацію на зовнішніх ринках. Про це пише “The Financial Times”.
За даними видання, серед ринків, що розвиваються, український постраждав чи не найбільше після початку розмови про згортання монетарної політики США.
Резерви Національного банку України (НБУ) скорочуються протягом останніх двох років. Минулого року вони впали на 7,4% – найнижчого рівня від 2006 року.
“Раптовий спад рівня валютних резервів в Україні служить нагадуванням тому, що хитке зовнішнє становище України утримує її за крок від повномасштабної кризи платіжного балансу” – пише у своєму дослідженні лондонська компанія, що займається макроекономічними дослідженнями, Capital Economics.
Кредитори, серед яких і Міжнародний валютний фонд (МВФ), все більше стривожені тим, чи Україна зможе обслуговувати свої боргові зобов’язання. Коли ринки, що розвиваються, наповнювалися швидкими грошима західних центральних банків, Київ “латав діри” у державних фінансах через внутрішні облігації та єврооблігації. Але із очікуванням скорочення федерального резерву США, єврооблігації як ресурс стають все більш дорогими.
На думку аналітиків, поява цього скорочення зменшить можливості Києва вийти з боргів через випуск нових єврооблігацій, сильно схиляючи країну до отримання нового кредиту МВФ.
За словами представника МВФ, “детального обговорення такої комплексної програми на політичному рівні не було з квітня. Ми розуміємо, що влада у процесі розробки такої комплексної програми і що вона планує скоро її представити”.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас