"Газова війна" з РФ може стати наступною за розкладом - через борг у $7 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газова війна" з РФ може стати наступною за розкладом - через борг у $7 млрд

Енергетика
1479
“Торговими війнами” з Росією ситуація не закінчиться, наступною за розкладом може стати “газова війна”, яка може початися вже в жовтні. Про це заявив експерт, директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.
“Зараз політичний тиск так чи інакше пов’язаний із самітом у Вільнюсі і в цьому контексті, на жаль, я думаю, що цими торговими війнами ситуація не закінчиться… У середині жовтня, саме жовтня, коли підходять холоди, коли Саміт вже близько, і коли деякі інші сезонні явища мають специфічний характер, Росія може оголосити, що припиняє постачання газу до України, поки Україна не розрахується за свій борг”, – сказав В.Юрчишин.
Справа в тому, зазначив експерт, що “у нас провисає” ще так званий борг у розмірі 7 млрд дол. за недобір газу в 2012 році.
“І я думаю, що в найближчій перспективі ми отримаємо проблеми саме в цій сфері”, – відзначив В.Юрчишин.
На його думку, ситуація ускладнюється ще й тим, що Україна так і не опротестувала цей борг в суді, як це робили інші країни. Тому, зазначив експерт, Росія може цілком спокійно звернутися до суду з вимогою його сплати.
“Той борг висить. Україна не опротестувала його так, як це робили інші країни. Цілком спокійно Росія буде мати право в тих же судах вимагати сплати. Так, ситуація неоднозначна. Так, Україна має якісь важелі, але контракти ніхто не скасовував” , – сказав В.Юрчишин.
Тому, зазначив він, якщо це дійсно станеться в жовтні, то з одного боку в складну ситуацію потраплять не лише українські виробники, а й пересічні українці.
Крім того, ці дії Росії призведуть до додаткового удару по іміджу України.
“Україну знову звинуватять в тому, що вона не може забезпечити безперебійні поставки газу в країни Євросоюзу”, – вважає В.Юрчишин.
Нагадаємо, НАК “Нафтогаз України” в січні ц.р. отримала від російського “Газпрому” рахунок на 7 млрд дол за недобір газу в 2012 році відповідно до контракту 2009 року.
Втім, на думку експертів, сума виставленого “Газпромом” рахунки “Нафтогазу” на 7 млрд доларів за 2012 рік дуже спірна.
Згідно з пунктом 2.2 діючого контракту, українська сторона зобов’язана прийняти поставки газу в кількості 52 млрд кубометрів щорічно, але з урахуванням допустимого відхилення від погодженого обсягу в розмірі 20% (пункт 2.2.3 договору). Тобто умову take-or-pay застосовно до 41,6 млрд кубометрів газу. Торік Україна закупила близько 33 млрд кубометрів (з яких майже 25 млрд придбав “Нафтогаз”, а інші 8 млрд – компанія Ostchem Holding).
Відповідно, заплатити необхідно за близько 8,7 млрд кубометрів, що майже в 2 рази менше обсягів, заявлених “Газпромом”. Більше того, механізми виконання принципу take-or-pay ніяк не розписані в чинному контракті, що у разі розгляду обов’язково буде враховуватися судом.
Крім того, відзначають експерти, “Газпром” не має юридичних підстав пред’являти українській стороні штрафні санкції згідно з пунктами 6.5 та 6.6 контракту, оскільки вони були скасовані угодами між РФ і Україною з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України з 2010 (т.зв. “харківські угоди”).
Як повідомляло агентство, у липні ц.р. стало відомо, що Торговий суд Відня залишив у силі винесене в жовтні минулого року рішення Міжнародного арбітражу у Відні за позовом “Газпром експорту” до RWE Transgas за зобов’язаннями take-or-pay на постачання газу до Чехії.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас