Втрати вітчизняних підприємств від російського ембарго не вплинуть на фінансовий стан України - економіст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Втрати вітчизняних підприємств від російського ембарго не вплинуть на фінансовий стан України - економіст

Казна та Політика
459
Втрати українських підприємств від експорту товарів до Росії не вплинуть на загальний фінансовий стан економіки України. Таку думку висловив доктор економічних наук кафедри фінансів Національного університету “Києво-Могилянська академія” Владислав Зимовець на прес-конференції.
“Щодо того, що Україна може втратити дуже багато, то я не думаю, що вона втратить”, – сказав Зимовець.
Наприклад, за його словами, 10-денний простий українських товарів на російській митниці можна оцінити як невикористані активи у виробничому процесі, обсяг яких становить близько 500 млн грн.
“У рамках того, що ми знаємо обсяг європейської торгівлі в обсязі 17-18 млрд доларів, ці втрати можна оцінити в 500 млн грн”, – зазначив експерт.
При цьому, підкреслив він, для економіки України в цілому, де капітал виробничого сектора становить близько 800 млрд грн, а активи – 2 трлн грн, втрати в 500 млн грн – це невеликий відсоток із загальної суми і тому це істотно не вплине на фінансовий стан економіки в цілому.
Тому, констатував Зимовець, розрахунки на те, що за рахунок окремих підприємств можна підірвати українську економічну систему в цілому і надії “наших недоброзичливих сусідів” в даному випадку не виправдані.
“Цей технічний момент вирішиться, технічні регламенти будуть виконані”, – вважає експерт.
Як повідомляло агентство, за інформацією Федерація роботодавців України, Росія минулої середи, 14 серпня, заблокувала весь український експорт на свою територію.
Зокрема, товари з України ретельно перевірялися на відповідність технічним регламентам Митного союзу.
Пізніше Міндоходів України проінформувало про досягнення домовленостей з російською стороною про незастосування до вантажів з української території додаткових процедур митного контролю.
За оцінками деяких експертів, втрати України від експорту тільки сільськогосподарської продукції можуть становити близько 30 млн доларів. Загальні ж втрати українських експортерів оцінювалися від 500 млн дол і вище.
Так, за оцінками ФРУ, внаслідок зриву частини контрактів, а також подорожчання і затримки виконання інших експортних угод через останні дії Митної служби РФ, втрати України можуть скласти 2-2,5 млрд дол до кінця року.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас