Які українські галузі не виживуть в торговельній війні з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які українські галузі не виживуть в торговельній війні з Росією

Особисті фінанси
3849
З усього спектра українських галузей як мінімум 16 весь експорт направляють до Росії. Такі дані озвучують у Прикордонній службі.
Тільки хімічних радіоактивних елементів та ізотопів в РФ вивозиться на суму $ 144,373 млн.
Серед інших сподіваються на російських покупців – виробники лаків, крейди, порошку, плит та ядерних реакторів та інших продуктів. Відповідно, компанії з цих галузей можуть бути абсолютно паралізовані, якщо російська сторона прийме рішення заборонити ввезення товарів.
Всього в список тих, хто експортує в РФ товарів більше ніж на 100 млн доларів на рік, і тих, у кого частка російського експорту перевищує 50%, потрапили 24 галузі.
Які українські галузі не виживуть в торговельній війні з Росією
Український харчопром і сільське господарство сильно зав’язані на ринок РФ: близько 70% молочного експорту надходить на прилавки російських магазинів. В основному Україна експортує до Росії твердий сир. Цей ринок займає близько 80% від загального обсягу вітчизняного експорту сиру.
Ще один напрямок, який залежить від російського ринку – виробництво алкогольної продукції і пива. Російський ринок є ключовим для українських виноробів – на нього припадає понад 90% всіх зарубіжних поставок. Друге місце займає Грузія, проте постачання в цю країну незначні.
Крім того, Росія є ключовим ринком і для української свіжої плодоовочевої продукції. На нього припадає 80% всіх експортних поставок.
Як відомо, 14 серпня Федерація роботодавців України (ФРУ) заявила про проблеми з постачаннями української продукції на ринок РФ.
Українські політики оцінили ситуацію як виключно політичну і зажадали, щоб влада подала відповідну скаргу до СОТ.
Пізніше російський уряд офіційно запевнив, що не має відношення до проблем на митниці.
20 серпня, Україна і Росія домовилися про те, що додаткові процедури митного контролю по відношенню до українських товарів застосовуватися не будуть. Проте наступного ж дня стало відомо, що посилені перевірки на митниці ніхто не скасував.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас