Росія не зможе в односторонньому порядку скасувати ЗВТ з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія не зможе в односторонньому порядку скасувати ЗВТ з Україною

Казна та Політика
1976
Росія не може в односторонньому порядку скасувати режим зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Україною, оскільки він регулюється договором про ЗВТ у рамках СНД.
Про це РІА Новини заявив урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, країнами СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об’єднаннями Валерій Мунтіян.
Зазначимо, що вчора, радник президента РФ Сергій Глазьєв в інтерв’ю газеті Вести заявив, що РФ може поставити питання про скасування режиму вільної торгівлі з Україною після підписання нею угоди з ЄС про асоціацію, частиною якого є положення про ЗВТ.
Як зазначив Мунтіян, договір про ЗВТ між державами-учасниками СНД підписано в жовтні 2011 року. Згідно з документом, «припинення дії договору для будь-якої з його сторін можливо лише тільки при напрямку такою стороною депозитарію Виконкому СНД письмового повідомлення про такий свій намір не пізніше ніж за 12 місяців до виходу».
«Тому припинення дії договору і, тим самим, режиму вільної торгівлі, можливе тільки при згоді на це сторони договору. Вихід же, наприклад, Росії, з договору призведе до її відмови від режиму вільної торгівлі не тільки з Україною, а й іншими державами СНД», – підкреслив він.
Мунтіян також додав, що навіть гіпотетичний вихід з нього всіх трьох держав-учасників МС не призведе до втрати дії договору, оскільки його підписали 8 країн СНД.
За словами Мунтіяна, рішення про вихід держав-учасниць МС з договору про вільну торгівлю має прийматися на рівні президентів цих держав, але ніяк не на рівні Євразійської економічної комісії. «Виникає логічне запитання, а навіщо Україні виходити з вигідного для неї в торговельно-економічній сфері договору, тим більше в умовах світової фінансово-економічної кризи? Україна захищатиме свої економічні інтереси і далі відстоюватиме зону вільної торгівлі без вилучень і обмежень», – додав він.
Нагадаємо, що представник України в ЄЕК Віктор Суслов заперечує, що Митний союз погрожував виходом із ЗВТ з Україною.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас