Пентагон збирається будувати в Україні лабораторію для сибірської виразки і чуми - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пентагон збирається будувати в Україні лабораторію для сибірської виразки і чуми - ЗМІ

Казна та Політика
6392
Ідея побудувати в селищі Шовкостанція (Мерефа, в 30 км від Харкова) вірусну лабораторію під егідою США підірвала розмірене життя мерефян. Близько півроку місцеві жителі намагаються довести, що їхнє місто – не місце для дослідів, що фінансуються Штатами. Вчені наполягають, що небезпеки немає і продовжують просувати проект майбутньої лабораторії.
«Міністерство оборони США хоче використати жителів Мерефи та Харківської області як піддослідних кроликів в розробці біологічної зброї. Не дозволимо зникнути нашому народові з лиця Землі!» – Листівки такого змісту розклеїли по всій Мерефі. Це стало реакцією на плани Харківського інституту експериментальної і клінічної ветеринарної медицини побудувати тут референс-лабораторію особливо небезпечних хвороб тварин на кошти уряду США.
Як нам вдалося з’ясувати, територія планованої забудови належить цьому інституту, знаходиться впритул до житлового мікрорайону, кілька років тому співробітники Пентагону приїжджали сюди і вибрали це місце для будівництва, пізніше тут викорчували величезні блакитні ялини, поки на цьому все й закінчилося. Референс-лабораторія 3-го рівня біозахисту (з чотирьох можливих по максимуму) – знаходиться на стадії узгодження проекту – він готовий і знаходиться на експертизі в інституті «Харківпроект». Які експерименти з вірусами в області ветеринарії хочуть проводити вчені, без спецосвіти зрозуміти складно. Науково-дослідні роботи, діагностика і профілактика інфекційних хвороб тварин, зберігання робіт мікроорганізмів «ІЕКВМ» – сказано в офіційних документах. Якщо говорити простою мовою, вчені будуть досліджувати штами сибірської виразки, чуми, пташиного грипу, ящуру та інших вірусів, удосконалювати, робити їх більш патогенними, розробляти вакцини проти них.
Як розповів директор Інституту ветмедицини, академік Борис Стегній, лабораторія планувалася в рамках програми між Україною і США, підписаної ще в 2001 році, для “зменшення біологічної загрози”. «До нас приїжджали американські вчені і дійшли висновку, що у нас дуже низькі стандарти біобезпеки, що не відповідають міжнародним вимогам», – повідомив Стегній. Ніякої біологічної зброї, за словами вченого, в лабораторії створювати не будуть. Але місцевих жителів це нітрохи не заспокоює. Вони вже написали сотні листів, глава облради Сергій Чернов попросив учених підшукати інше місце.
За офіційною інформацією Інституту ветмедицини, «робота зі штаммами мікроорганізмів проводиться у всіх науково-дослідних установах ветеринарного, біологічного та медичного профілів України і країн СНД з недотриманням належних вимог біобезпеки та біозахисту». Ось американці і вирішили нам допомогти, щоб запобігти можливість викиду патогенів у навколишнє середовище і зараження людей, пояснює Б.Стегній. Міноборони США вже вклало близько 20 млн. дол в реконструкцію і технічне переоснащення ряду установ, зокрема, в Протичумний інститут в Одесі, Інститут епідеміології у Львові, Центральну СЕС в Києві, ряд обласних санепідемстанцій.
У будівництво ветлабораторії в Шовкостанції американці планували вкласти близько 15 млн.дол. Директор Інституту ветмедицини говорить, що референс-лабораторія потрібна для контролю небезпечних інфекційних хвороб тварин, дослідження вірусів і розробки вакцин. «Концептуальний проект погоджено з Центральною санепідемстанцією МОЗ України, відповідає санітарно-гігієнічним та ветеринарно-санітарним нормам. Об’єкт не буде продукувати шкідливі викиди і представляти загрозу екології, здоров’ю і життю населення», – написав Борис Стегній в офіційному листі меру Мерефи Веніаміну Ситову.
А тим часом мешканці Шовкостанції зібрали сотні підписів проти будівництва лабораторії в 70 кроках від їх житла та шлють листи у всілякі інстанції. «Ми не допустимо цього будівництва і будемо боротися з навалою загарбників, які хочуть перетворити Україну на полігон для випробування сумнівних технологій. Інакше загине частина людства», – заявив голова екологічного товариства «Зелена вежа» Микола Ручкин.
«Ця лабораторія буде режимним військовим об’єктом Міноборони США! Подібна є вже в Грузії! Ні нам, ні всій Мерефі це не потрібно. Ми вже зібрали підписи більшості мешканців селища і вимагатимемо зупинки проекту. Ми не хочемо, щоб нас використовували як піддослідних кроликів в розробці біологічної зброї. Ми розуміємо, що лабораторія призначена для дослідження впливу патогенних мікроорганізмів на довкілля і людину. Місто Мерефа – невдале місце для подібного будівництва», – під таким зверненням підписалися сотні місцевих жителів.
Але Борис Стегній не здається: «Ми повинні підвищувати стандарти біобезпеки в Україні, тому будемо лобіювати будівництво лабораторії в РНБО». При цьому наші джерела в правоохоронних органах запевняють, що далі проекту справі зрушитися в Харківській області не дадуть.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас