Ситуація на ринку зовнішніх позик для України погіршується з кожним днем - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація на ринку зовнішніх позик для України погіршується з кожним днем - експерти

Казна та Політика
2285
Ситуація на ринку зовнішніх запозичень погіршується, і вартість позик для України буде тільки зростати, вважають опитані експерти.
Як прокоментував керівник аналітичного департаменту інвестиційної групи «Арт Капітал» Ігор Путілін, відновилося зростання прибутковості євробондів «Україна-23». «Минулого тижня, за даними «Блумберг» прибутковість була 9,4%, зараз виросла до 9,7%. Ситуація на ринку єврооблігацій погіршується з кожним днем. Інвестори розпродають активи ринків, що розвиваються. Для України прибутковість буде тільки зростати», – пояснив експерт. На думку аналітиків групи, поточна прибутковість на ринку єврооблігацій не зацікавить Україну, тому зовнішній ринок залишається закритим, і для погашення боргів Україні необхідно шукати внутрішні ресурси.
Аналітик ринку облігацій групи “Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Тарас Котович також вважає, що останнім часом ситуація на зовнішніх ринках для України складається не на позитивному ключі. «Після публікації низки позитивних статистичних даних в США, очікування ринку про скорочення програми кількісного пом’якшення (QE3) посилилися, викликавши чергову хвилю зростання ставок за американськими зобов’язаннями. Це зростання викликало істотне підвищення ставок і за українськими єврооблігаціями, які поступово підбираються до рівня 10.0%», – пояснив експерт. За його словами, нові заяви ФРС США про майбутнє QE3 можуть бути вже наприкінці місяця, і до цього часу поліпшення ситуації на зовнішніх ринках малоймовірне. «У разі оголошення про скорочення підтримки ринків, ситуація для України може погіршитися ще», – додав Котович.
Спеціаліст з торгівлі облігаціями інвестиційної компанії Concorde Capital Юрій Товстенко також зазначив, що ситуація на зовнішніх ринках для України залишається несприятливою. «Прибутковість 7-річних суверенних євробондів на вторинному ринку становить 9,6%, 10-річних – 9,7%. Такі рівні прибутковості є дуже високими для виходу з новим розміщенням, тому малоймовірно, що уряд зважиться на це в найближчому майбутньому», – прокоментував експерт.
Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Сapital Сергій Фурса також не очікує розміщення євробондів України протягом двох тижнів. «Багато учасників ринку у відпустках, так що торговельна активність мінімальна, що не сприяє первинним розміщенням. У цілому ж ринки залишаються відкритими, хоча ціни вже трохи не ті, що ми бачили в першому півріччі. Таким чином, якщо Мінфін зважиться зробити випуск, коштувати це буде дорожче», – пояснив експерт. За його прогнозами, новий випуск євробондів може відбутися протягом одного місяця, оскільки уряду потрібні свіжі запозичення.
Як повідомлялося, в лютому 2013 року Україна провела успішне дорозміщення 10-річних суверенних євробондів на 1 млрд дол з прибутковістю 7,625%, у квітні – на 1,25 млрд дол з прибутковістю 7,5%.
У 2013 році, за прогнозом Мінфіну, Україна може запозичити на зовнішніх ринках близько 34,2 млрд грн, що за поточним курсом становить близько 4,3 млрд дол США.
За словами директора департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів України Галини Пахачук, Мінфін готовий вийти на ринок запозичень за умови прийнятної ціни на розміщувані папери, при цьому ціна в 10% річних є занадто високою для України.
У другій половині 2013 року владі належить виплатити 5,6 млрд дол, з яких 3,6 млрд дол припадає на Мінфін, 1,7 млрд дол – на НБУ, а інше, у вигляді процентних платежів, – на «Нафтогаз» , Київську міськраду, держбанки, «Укрзалізницю» і компанію «Фінансування інфраструктурних проектів». На 3-й квартал припадає 3,1 млрд дол, на 4-й – 2,6 млрд дол платежів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас