"Укрмолодьжитло" просить Кабмін виділити 1,1 млрд грн на молодіжну жилпрограму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрмолодьжитло" просить Кабмін виділити 1,1 млрд грн на молодіжну жилпрограму

Казна та Політика
266
Представники молодіжних організацій вітають ініціативи влади щодо забезпечення громадян доступним житлом, проте просять уряд України усунути щорічне недофінансування житлової молодіжної програми як основної причини повільної її реалізації та забезпечити необхідний обсяг коштів державного бюджету в 2014 році, з урахуванням обсягів недофінансування в поточному, на рівні 1,132 млрд грн.
Відповідне звернення до Кабінету міністрів мають намір підписати і направити учасники “круглого” столу “Реалізація державної житлової політики в Україні: реалії та перспективи” в особі представників молоді, держорганів, експертів та Всеукраїнської асоціації (ВА) “Укрмолодьжитло” в ході II Виставкового форуму “Доступне житло”, присвяченого 22-й річниці незалежності України в Києві в середу.
“Минулого року програма була на державному рівні продовжена на 2013-2017 роки, і ми бачимо, що увага держави до забезпечення молоді житлом досить висока. Але залишається питання все-таки низького, на мою думку, фінансування даної програми, тому що ми бачимо, що програма передбачала фінансування в поточному році менше 600 млн грн (593,01 млн грн), а отримали ми з державного бюджету 80 млн грн”, – сказав у ході круглого столу глава молодіжної ради ВА “Укрмолодьжитло” та директор Київського іпотечного центру Державного спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” (Київ) Сергій Кімнатний.
Згідно з проектом звернення, текст якого розданий учасникам “круглого” столу і представникам ЗМІ, ВА “Укрмолодьжитло” від імені молоді просить уряд України передбачити в Державному бюджеті на 2014 рік фінансування держпрограми надання пільгових довгострокових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, зі збільшенням витрат, які не були включені до держбюджету-2013, на рівні 1,1328 млрд грн.
За словами Кімнатного, з моменту створення Держфонду в 1992 році по всіх реалізованих ним програмам підтримкою держави у придбанні житла на пільгових умовах в цілому скористалися понад 33 тис. сімей, з яких за програмою пільгового молодіжного кредитування – понад 30 тис. молодих сімей, введені в експлуатацію більше 650 житлових будинків.
“У той же час на сьогодні залишаються тисячі молодих сімей, які ще чекають такої підтримки з боку держави: для вирішення даного питання необхідне фінансування з державного бюджету”, – сказав він.
Крім того, для вирішення питання забезпечення житлом, зокрема, столичної молоді, необхідне прийняття Київської міської програми забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки столичною владою, додав Кімнатний.
“На сьогоднішній день тільки у Києва немає спільної з Держфондом програми забезпечення молоді житлом, і тому молодь Києва позбавлена ​​можливості активної участі у програмі пільгового молодіжного кредитування: ця ситуація вкрай негативно відбивається на ставленні молоді Києва до влади”, – зазначив він.
За словами С.Кімнатного, в Києві на 21 серпня налічується 6,06 тис. молодих сімей, що перебувають на квартирному обліку з метою поліпшення житлових умов.
За даними ВА “Укрмолодьжитло”, проект відповідної міської програми розроблений спільно з Київським іпотечним центром та Головним управлінням житлового забезпечення Київської міської держадміністрації, проте до цих пір не затверджений.
З проханням забезпечити прийняття зазначеної програми учасники “круглого” столу мають намір звернутися до глави міськдержадміністрації Олександра Попову і Київської міської ради.
У свою чергу заступник голови Федерації професійних спілок України (ФПСУ) Євген Драп’ятий зазначив, що ФПСУ зі свого боку з метою більш ефективної реалізації держпрограм забезпечення молоді житлом ініціює закріплення на законодавчому рівні безкоштовного надання місцевими органами влади земельних ділянок під молодіжне будівництво і виключення з собівартості такого житла витрат на зведення інженерних мереж і комунікацій для об’єкта, що автоматично знизить вартість такого житла.
Крім того, ФПСУ вважає за доцільне закріпити фінансові зобов’язання по першому внеску на придбання житла для молоді за роботодавцем позичальника.
“Роботодавець і профспілка повинні допомогти цій молодій людині сплатити перший внесок по кредиту”, – зазначив Драп’ятий.
ФПСУ також пропонує встановити вікові обмеження для учасників молодіжних держпрограм на рівні 35 років проти 28 років зараз і скасувати вимогу про обов’язкове перебування на квартирному обліку для участі в держпрограмі, додав він.
Як повідомлялося з посиланням на ФПСУ, станом на 4 липня 2013 року в Україні на квартирному обліку з метою поліпшення житлових умов перебувало понад 111 тис. молодих сімей, з яких третина – протягом більше 10 років.
Глава правління Держфонду сприяння молодіжному будівництву Леонід Рисухін в кінці минулого року прогнозував, що в 2013 році за держпрограмою забезпечення молоді житлом, з урахуванням збільшення її фінансування на 30% – до 80 млн грн, пропорційно збільшиться кількість укладених договорів – до більш ніж 600.
За даними Держфонду, в рамках вказаної держпрограми на 25 грудня 2012 надано 299 молодіжних кредитів на 99,1 млн грн.
Кабінет міністрів України на засіданні 24 жовтня 2012 схвалив Державну програму молодіжного житлового кредитування на період 2013-2017 рр..
За оцінкою Рисухіна, зазначеною держпрограмою передбачено залучення протягом п’яти років з державного, місцевого бюджетів та інших джерел фінансування коштів у сумі 5,46 млрд грн, що дозволить забезпечити житлом в середньому до 3,35 тис. молодих громадян щорічно і понад 16 тис. молодих людей в цілому.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас