Ціна продажу Донбасенерго занижена, незважаючи на перевищення ринкових котирувань в 2 рази - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна продажу Донбасенерго занижена, незважаючи на перевищення ринкових котирувань в 2 рази - експерти

Казна та Політика
447
Ціна продажу 60,773% акцій енергогенеруючої компанії ПАТ “Донбасенерго” занижена, незважаючи на те, що приватизаційна вартість акції вдвічі перевищила поточну на біржі, відзначили опитані експерти.
“Ціна виглядає дуже заниженою, незважаючи на те, що приватизація пройшла за ціною рівно вдвічі вище ринкової ціни акції на фондовій біржі. Вартість покупки активу на одиницю потужності склала всього $ 75/кВт, що набагато нижче вартості придбання ДТЕК компаній “Дніпроенерго” і “Західенерго” (близько $ 110/кВт)”, – сказав керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії “Конкорд Капітал” Олександр Паращій.
Старший аналітик інвесткомпанії “Драгон Капітал” Денис Саква зазначив, що вартість будівництва блоку аналогічного нещодавно запущеному блоку № 4 Старобешівської ТЕС, експлуатованої “Донбасенерго”, у кілька разів перевищує орієнтовну оцінку компанії в $ 145 млн.
“Фінансові показники діяльності компанії теж радикально покращилися в першому півріччі 2013 року, чистий прибуток склав 360 млн грн – більше половини від ціни, запропонованої в ході аукціону”, – додав Д.Саква.
Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії “Арт Капітал” Ігор Путілін вважає справедливою вартість 80 грн з розрахунку за одну акцію.
І.Путілін також зазначив що акції “Донбасенерго” навіть подешевшали після оголошення переможця, причиною чому служить відсутність довгострокового інвестора на фондовому ринку України. “Якщо б за законом покупець зобов’язаний викупити акції у міноритарних акціонерів, то ціна “Донбасенерго” виросла, відповідно, до 40-50 грн. Але дана норма в законодавстві відсутня”, – сказав він.
Аналітик інвесткомпанії “Альтана Капітал” Яна Лаврик, у свою чергу, зазначила, що в поточний час “Донбасенерго” є аутсайдером за фінансовими показниками в секторі зважаючи на високі витрати палива на генерацію за морального і фізичного зносу потужностей.
“Ціна продажу держпакету “Донбасенерго” в 2 рази перевищує ринкові котирування, однак зараз всі ліквідні емітенти, в тому числі і енергетики, істотно недооцінені через загальну стагнацію українського фондового ринку. Загалом же ціна продажу є адекватною. Так, вартість продажу “Донбасенерго” відповідає мультиплікатору EV/EBITDA на рівні 4,6 (за підсумками 2012 року), що для поточного стану ринку є хорошим показником”, – додала аналітик.
Станом на 14:08 к.ч. “Донбасенерго” торгувалося на “Українській біржі” за курсом 24,91 грн за акцію. У порівнянні з ціною відкриття акції компанії подешевшали на 0,01%.
Як повідомлялося, переможцем конкурсу з приватизації 60,773% акцій енергогенеруючої компанії ПАТ “Донбасенерго” 21 серпня став “Енергоінвест Холдинг”, що запропонував за пакет акцій 718,92 млн грн (стартова ціна – 641 млн грн). На актив також претендувало ТОВ “ТехНова” (Київ) бізнесменів Анатолія Шкрібляка та Олега Яковенко.
“Енергоінвест Холдинг” із статутним капіталом 150 млн грн зареєстрований 20 червня 2013 року.
“Донбасенерго” експлуатує Старобешівську (1940 МВт) і Слов’янську (880 МВт) ТЕС сумарною встановленою потужністю 2820 МВт.
За підсумками 2012 року компанія збільшила виробництво електроенергії на 4% порівняно з 2011 роком – до 9,13 млрд кВт-год. Виручка за МСФЗ склала 5 млрд 577,08 млн грн, чистий прибуток – 30,98 млн грн.
У держвласності залишиться блокпакет акцій “Донбасенерго”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас