Україна домовилася з ЛУКОЙЛ про відновлення роботи Карпатнафтохіму з 10 вересня - Азаров — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна домовилася з ЛУКОЙЛ про відновлення роботи Карпатнафтохіму з 10 вересня - Азаров

Енергетика
457
Російська нафтова компанія “ЛУКОЙЛ” завдяки домовленостям з українським урядом планує з 10 вересня відновити роботу ТОВ “Карпатнафтохім” (Калуш, Івано-Франківська обл.) – одного з найбільших нафтохімічних підприємств країни, заявив прем’єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабінету міністрів у Києві в середу.
За його словами, після пуску виробництва підприємство протягом трьох місяців буде здійснювати стабільне нарощування випуску.
М.Азаров уточнив, що відновлення роботи “Карпатнафтохіму” забезпечить роботою близько 3 тис. осіб.
Як повідомлялося, 18 квітня цього року Кабінет міністрів і НК “ЛУКОЙЛ” підписали меморандум про відновлення роботи ТОВ “Карпатнафтохім”. Документ, зокрема, передбачає збереження кількості робочих місць та інвестування в розвиток підприємства $ 100 млн до 2016 року з боку власника, корекцію тарифів на теплову енергію та перевезення сировини залізничним транспортом – з боку уряду. Крім того, уряд розгляне питання зниження акцизного збору на деякі види сировини, використовуваної підприємством – зріджений газ та важкі дистиляти. Буде вивчене також питання ввізних мит на полівінілхлорид (ПВХ).
Передбачалося, що підприємство відновить роботу з початку серпня, проте ці терміни були порушені.
“Карпатнафтохім” у 2011 році запустив виробництво ПВХ-С потужністю 300 тис. тонн на рік, однак у вересні 2012 року зупинив його через проблеми з відшкодуванням ПДВ, недостатнім захистом вітчизняних виробників від імпорту, в тому числі в питанні здешевлення поставки сировини. На думку “ЛУКОЙЛа”, для поліпшення ситуації слід провести антидемпінгове розслідування відносно імпорту ПВХ із США, ввести 6,5%-е мито на імпорт ПВХ, скасувати мита на ввезення газонафтової сировини з РФ для виробництва етилену на “Карпатнафтохімі”.
У жовтні-листопаді 2011 року група народних депутатів внесла в Раду законопроекти про 5%-е мито на імпорт в Україну ПВХ і про обнулення акцизу на імпорт зрідженого газу та дизпалива з вмістом сірки більше 0,2%, що використовуються в якості сировини для піролізу в виробництві нафтохімічної продукції (етилену, пропілену, бензолу, вінілхлориду, поліетилену). Однак ці проекти досі не прийняті.
ТОВ “Карпатнафтохім”, крупне нафтохімічне підприємство, створене 29 жовтня 2004 на базі потужностей ВАТ “Оріана”. Його засновниками виступили ЗАТ “Лукор” (Калуш Івано-Франківської обл.) з часткою 24% і LUKOIL Chemical B. V. (Нідерланди) – 76%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас