Україні варто припинити вести торговельні війни з Росією і переорієнтуватися на ринок Китаю, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні варто припинити вести торговельні війни з Росією і переорієнтуватися на ринок Китаю, - експерт

Казна та Політика
3034
Українські компанії можуть знайти величезний ринок збуту в Китаї, замість того щоб вести торговельні війни з Росією.
Таку думку висловив Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру. Експерт зазначив, що дії Китаю щодо України носять більш прагматичний економічний характер, в той час як Кремль регулярно намагається політизувати торговельні відносини між нашими країнами.
“Україна все більше інтегрується з Китаєм у виробництві продуктів харчування. Раніше були елеватори в обмін на зерно, тепер порт в обмін на рибу, саме так Китай співпрацює з багатьма країнами – на відміну від Росії, яка дуже часто плутає економіку з політикою”, – сказав Охріменко.
Зокрема експерт відзначив, що нещодавно між урядами України і Китаю був підписаний меморандум про взаєморозуміння, який передбачає реалізацію спільного проекту з розвитку Севастопольського морського рибного порту, а також спільне будівництво на його базі припортових переробних заводів. Проект передбачає, що після розвитку відповідної портової інфраструктури України зможе значну частину продукції експортувати в Китай.
“Можливо, варто вже припинити вести нескінченні торговельні війни з Росією і переорієнтуватися на ринок Китаю. По-перше, він значно більше російського і у зв’язку зі зростанням доходів китайців попит на продукти харчування зростає прискореними темпами. Тому українські виробники продуктів харчування можуть мати стабільний дохід на цьому ринку. По-друге, Китай, на відміну від Росії, не збирається відроджувати СРСР, і йому чужі всі ці політичні ігри, які часто перетворюються на торгові війни”, – резюмував Охрименко.
Нагадаємо, за підсумками 2012 року товарообіг Китаю з Україною склав близько $ 10 млрд. Дефіцит зовнішньої торгівлі з Китаєм склав за підсумками минулого року близько $ 6 млрд, тобто Україна більше імпортує з цієї країни, ніж експортує туди. Переважно це імпорт китайського одягу, взуття та особливо побутової техніки.
У 2013 році українським експортерам вдалося збільшити обсяги експорту до Китаю. Внаслідок чого за підсумками за січень-травень поточного року наш експорт до Китаю виріс на 66% порівняно з аналогічним періодом минулого року, що дало можливість знизити дефіцит зовнішньої торгівлі з цією країною до $ 2 млрд.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас