Російське ембарго не позначилися на економіці України - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російське ембарго не позначилися на економіці України - експерти

Казна та Політика
1141
Введення обмежень на ввезення в Російську Федерацію українських товарів не позначилося на економіці України, однак продемонструвало негативне ставлення Росії до можливого підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС.
Про це заявив економіст Віктор Лисицький в ході прес-конференції на тему “Холодна торгова війна з Росією: причини і наслідки”.
“Ці заходи діяли невеликий проміжок часу, і я сумніваюся, що хто-небудь з наших вітчизняних виробників зазнав відчутних втрат”, – сказав Лисицький.
При цьому експерти вважають, що Україні не слід готувати відповідні протекціоністські кроки, а потрібно звертатися за підтримкою в міжнародні організації.
“Україна повинна утриматися від аналогічних дій. По-перше, через різницю вагових категорій… Занадто ризиковано”, – сказав експерт Інституту публічної політики Ільдар Газізуллін.
На думку Лисицького, з боку Росії таке обмеження було перевіркою на міцність української влади.
“Це перевірка на міцність нашої влади… Але проба провалилася”, – сказав він.
Експерти вважають, що Росія сильно переоцінює Угоду про асоціацію з ЄС для розвитку україно-російських відносин, принаймні в економічній сфері.
За словами Газізулліна, Росія незабаром зупинить обмеження.
“Росія не буде доводити ситуацію до торгової блокади… Україні слід дочекатися офіційної позиції Росії і тоді приймати рішення», – сказав він.
У той же час Лисицький зазначив, що Росії слід побоюватися співробітництва України не з ЄС, а з Китаєм і США.
Як повідомлялося, Федеральна митна служба Росії з кінця липня посилила контроль вантажів, що ввозяться на територію РФ більше 40 українськими підприємствами і компаніями.
14 серпня Федерація роботодавців України (ФРУ), очолювана українським бізнесменом Дмитром Фірташем, звернулася до прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням сприяти якнайшвидшому вирішенню торговельних суперечок з РФ, що призвели до блокування широкої номенклатури українських товарів російською митницею. За розрахунками ФРУ, втрати українських товаровиробників можуть скласти близько 2-2,5 млрд дол при загальному прогнозному обсязі поставок українських товарів у Російську Федерацію за підсумками 2-го півріччя 2013 року в обсязі 8,5 млрд дол.
У п’ятницю, 16 серпня, прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив створити робочу групу з опрацювання проблемних питань українсько-російського торговельно-економічного співробітництва, від якої чекає відповідних пропозицій до 19 серпня. Він висловив упевненість, що в понеділок, 19 серпня, митні органи України і Росії вирішать проблеми з поставками українських товарів до Російської Федерації.
18 серпня в телефонній розмові прем’єр-міністр України Микола Азаров і глава уряду Російської Федерації Дмитро Медведєв висловили загальне переконання, що торгові війни принципово неможливі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас