Споживчий настрій в Україні стабілізувався на рівні 2000 року - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживчий настрій в Україні стабілізувався на рівні 2000 року - дослідження

Казна та Політика
539
Споживчий настрій в Україні за останні кілька років стабілізувався, але на низькому рівні.
Про це повідомив заступник директора GfK Ukraine Гліб Вишлінський на круглому столі «Економіка незалежності. Досягнення і втрачені шанси».
«Під час президентства Віктора Януковича спочатку був пік очікування, потім розчарування, а зараз, врешті, обіцяна стабілізація. Але вона сталася на низькому рівні, і фактично ця стабілізація залишилася на рівні 2000 року», – повідомив експерт, представляючи дослідження компанії.
Вишлінський зазначив, що таку стабілізацію не можна назвати позитивною, оскільки рівень споживчих настроїв в Україні залишився на тому ж рівні, що і 14 років тому, в той час як він мав би зростати.
Також експерт повідомив, що нарівні з індексом споживчого настрою вимірюється індекс схильності до споживання, який на сьогоднішній день в Україні також стабілізовано, але теж на низькому рівні.
«Зараз ми бачимо, що фактично українці стали більшими реалістами. Вони розуміють, що якщо у них немає довіри до влади … то свої споживчі бажання потрібно притримувати», – сказав він.
При цьому дослідження показало, що на сьогоднішній день індекс очікування безробіття в Україні в порівнянні з минулими роками зріс.
Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин у свою чергу зазначив, що Україна за всі роки незалежності в цілому не змогла реалізувати свій економічний потенціал, що позначається і на індексах споживчого настрою.
«Звичайно, не можна сказати, що Україна всі ці роки не розвивалася і не розвивається. Щось у нас, звичайно, розвивається. Але відчуття того, що ми щось втрачаємо всупереч «зусиллям» тих чи інших владних структур, у мене, принаймні, залишається», – сказав Юрчишин.
Як повідомлялося, за інформацією Держстату, оборот роздрібної торгівлі в Україні в січні-липні 2013 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року (у порівнянних цінах), зріс на 10,6% – до 476,583 млрд грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас