Через торговельну війну з Росією ціни на товари можуть обвалитися на 30% - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через торговельну війну з Росією ціни на товари можуть обвалитися на 30% - експерти

Казна та Політика
5072
Через проблеми з ввезенням українських товарів до Росії українці можуть відчути падіння цін. Торгова баталія з найбільшим імпортером продукції України розжарить внутрішню конкуренцію, через що ціни на окремі товари можуть обвалитися на 10-30%, прогнозують аналітики.
“Ціни в будь-якому випадку будуть падати. Подешевшають шоколад, курятина, яловичина, хліб і борошняні вироби, сири. Загальне падіння буде на рівні 10%. На такому рівні ціни протримаються, поки виробники не знайдуть нові ринки збуту. Це будуть, швидше за все, Латинська Америка, азійські країни, Туреччина. Після цього ціни досить швидко повернуться на колишній рівень”, – пояснив глава Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Найбільше обвалиться ціна на шоколад – на 20-30%, так як ця продукція найактивніше експортується до Росії, вважає аналітик Олександр Кошик.
“Взагалі, можна чекати дикого зростання конкуренції на українському кондитерському ринку, тому що всі сюди зараз рушать і напевно влаштують відчайдушний демпінг”, – припускає топ-менеджер однієї з кондитерських компаній.
У свою чергу, ціна на сир якщо і впаде, то плавно і незначно.
“Сири – продукт з терміном витримки п’ять або шість місяців, тому ціни на них можуть впасти, тільки якщо проблеми з експортом до Росії триватимуть більше півроку”, – пояснює експерт проекту USAID Агроінвест Микола Гриценко.
Крім того, можуть відчутно втратити в ціні тепличні помідори – на 20%, і вже найближчим часом, тиждень.
“Зараз сезон активних продажів тепличних томатів до Росії, і вся продукція, яка туди не потрапить, піде на внутрішній ринок. Крім томатів, під загрозою вся теплична продукція, тому що осінь – це початок експортного сезону по ній”, – уточнює глава проекту АПК -Інформ Тетяна Гетьман.
Тим не менш, алкоголь і пиво свої позиції у вартості не залишать.
“Митні проблеми ніяк не позначаться на ціні пива, – підкреслює виконавчий директор Укрпива Ігор Товкач. – У нас на експорт йде не більше 10%”.
Нагадаємо, 14 серпня Федерація роботодавців України (ФРУ) заявила про проблеми з постачаннями української продукції на ринок РФ. На її думку, це може призвести до подорожчання або навіть зриву постачань споживачам і, в результаті, втрати українськими експортерами у другому півріччі порядку 2,5 мільярдів доларів.
Вчора російський уряд офіційно заявив, що не має відношення до проблем на митниці. У свою чергу український прем’єр Микола Азаров зазначив, що розбіжності на кордоні є, проте вони не настільки серйозні, наскільки може здатися.
Переговори між Росією і Україною з питання митної блокади пройдуть сьогодні, 16 серпня.
Низка українських компаній, у тому числі постачальників овочів і фруктів, курятини, кондитерських виробів, вин, а також металургійної продукції повідомили про наявність проблем з митним оформленням їх товарів на кордоні з Росією, а корпорація “Оболонь” заморозила експорт продукції в Російську Федерацію.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас