Російське ембарго українського експорту може призвести до зростання дефіциту торгового балансу до $ 8 млрд - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російське ембарго українського експорту може призвести до зростання дефіциту торгового балансу до $ 8 млрд - експерти

Казна та Політика
2726
Складнощі, які відчувають українські експортери в зв’язку з посиленням контролю їх продукції з боку російських митних органів, можуть призвести до зростання дефіциту торгового балансу України за підсумками року в середньому до 8 млрд дол, але ця цифра не є загрозливою для України. Про це в коментарі УНІАН сказав керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.
«Якщо брати в розрахунок повноцінні наслідки неоголошеної Росією торговельної війни з Україною, за підсумками 2013 дефіцит торгового балансу може впасти до 8 млрд доларів або 4,5% ВВП», – сказав Найман.
Експерти грунтуються на загальному показнику частки українського експорту в РФ, яка становить не менше 25% від загального обсягу українського експорту. «Обсяг експортних поставок вітчизняної продукції в РФ становить близько 25% всього українського експорту товарів. Тому проблеми з експортом несуть серйозні ризики. Зростання негативного сальдо торгового балансу зросте орієнтовно на 25% в порівнянні з 1-м півріччям 2013», – зазначила в коментарі УНІАН аналітик інвестиційної компанії «Альтана Капітал» Яна Лаврик.
Разом з тим, прогнозна цифра зростання дефіциту, на думку експертів, не є загрозливою. «У 2012 році дефіцит був 5,1% ВВП. Прогнозний дефіцит повністю перекривається надходженнями прямих іноземних інвестицій, очікуваний обсяг яких за підсумками року може досягти 4 млрд дол, і валюти від гастарбайтерів – 6-7 млрд дол», – упевнений Найман. У свою чергу Лаврик спрогнозувала, що в річному обчисленні торговий дефіцит скоротиться на 20-30%.
У той же час, поряд з економічною складовою, експерти відзначають значну політичну складову російського товарного ембарго. Зокрема, перший віце-президент українського відділення Міжнародної торгової палати Ігор Гресь підтвердив, що заборона українського експорту до Росії пов’язана, найімовірніше, з тим, що Україна найближчим часом планує підписати угоду про Асоціацію. «Це може бути пов’язано як з політичним тиском – щоб Україна вступила до Митного Союзу. Так і з тим, що до недавнього часу Україна була одним з найбільших споживачів російського газу. Скорочення імпорту газу принесло втрати для Росії», – підкреслив Гресь. При цьому він не взявся підраховувати збитки, пов’язані з введенням митного контролю, оскільки поки незрозуміло – як довго український експорт буде простоювати на російському кордоні і коли потрапить на російську територію.
У Федерації роботодавців України (ФРУ), очолюваної українським бізнесменом Дмитром Фірташем і яка представляє інтереси 8,5 тис. українських підприємств різних секторів економіки, спрогнозували, що такий простій продукції може досягати тижнів і навіть місяців. 14 серпня ФРУ звернулася до прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням сприяти якнайшвидшому вирішенню торговельних суперечок з РФ, що призвели до блокування широкої номенклатури українських товарів російською митницею.
За розрахунками ФРУ, втрати українських товаровиробників можуть скласти близько 2-2,5 млрд дол при загальному прогнозному обсязі поставок українських товарів у Російську Федерацію за підсумками 2-го півріччя 2013 року в обсязі 8,5 млрд дол. Ймовірність істотних втрат вже підтвердили найбільші українські експортери – зокрема, гірничо-металургійний холдинг “Метінвест”.
Разом з тим, прес-секретар прем’єр-міністра України Віталій Лук’яненко у коментарі УНІАН повідомив, що уряд України вживає заходів для ліквідації проблем у взаємній торгівлі з РФ.
Глава уряду Микола Азаров закликав вітчизняні ЗМІ не спекулювати на темі нібито існуючого конфлікту між Україною та Митним союзом.
Як повідомляв УНІАН, офіційно Російська Федерація висловлювала претензії до кондитерських виробів української корпорації Roshen, а також до ряду молочних підприємств – виробників і експортерів сиру. Крім того, в середині липня уряд РФ прийняв рішення не продовжувати на поточне півріччя квоти на безмитну поставку українських труб. Однак, за інформацією Федерації роботодавців України з 00.00 годин 14 серпня Федеральна митна служба РФ включила в профіль ризику системи управління ризиками всі без винятку українські підприємства-експортери, що фактично означає повну зупинку українського експорту на невизначений час.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас