Україна могла домовитись про ціну на російський газ за 268 доларів - посол РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна могла домовитись про ціну на російський газ за 268 доларів - посол РФ

Енергетика
1881
Газтранспортний консорціум з Росією дав би Україні зниження ціни на газ до 268 доларів за тисячу кубометрів. Про це заявив посол РФ в Україні Михайло Зурабов.
“Той факт, що в грудні 2012 року планувалося підписати основні параметри рішення газового питання, це дає мені підставу вважати, що можна було знайти розв’язку по ціні на російський газ для України і поза форматом Митного союзу. Я думаю, що можу назвати цю ціну тут, вона справить сильне враження з урахуванням того який ціна є на сьогоднішній день. Ця ціна повинна була бути $ 268,5 за 1 тис. куб. м газу”, – сказав Зурабов.
Посол зазначив, що відповідні документи і домовленості повинні були бути підписані 18-19 грудня 2012 року в ході зустрічі президентів України та Росії.
“Хочу ще раз підкреслити, що це не було обумовлено ніякими спеціальними вимогами до України щодо її участі в деяких інтеграційних проектах. Разом з тим природно, що РФ і, зокрема, “Газпром” розраховували, що співпраця, що інтеграція в енергетичній сфері вийде на якісний рівень, тому мова йшла про створення енергетичного консорціуму. Активно почалася робота з оцінки вартості цього активу і з цілої низки додаткових умов пов’язаних з можливими російськими інвестиціями в модернізацію української газотранспортної інфраструктури та ряду інших умов”, – додав він.
Посол також уточнив, що так і не укладені домовленості передбачали закріплення мінімального обсягу прокачування російського газу через українську ГТС в обсязі 60 млрд куб. м.
Як повідомлялося, “Нафтогаз України” у червні купував російський природний газ за контрактом з ВАТ “Газпром” за ціною $ 426,1 за 1 тис. куб. м.
Транзит газу територією України в 2012 році скоротився на 19,1% (на 19 млрд 936,6 млн куб. м) порівняно з 2011 роком – до 84,261 млрд куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас