Аналітик: зниження ставки НБУ не підбадьорить економіку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: зниження ставки НБУ не підбадьорить економіку України

Казна та Політика
670
Після того як Нацбанк вже вдруге за минулі три місяці зменшив облікову ставку, глава аналітичного центру Case-Україна пояснив чому таке рішення регулятора не варто сприймати як знакову подію в економічному житті України.
Нагадаємо, що з 13 серпня поточного року Національний банк України знижує облікову ставку до 6,5% з 7%. Нагадаємо, що з 10 червня 2013 облікова ставка була знижена до 7% з 7,5%. До цього вона утримувалася на колишньому рівні з 23 березня 2012 року – тоді вона зменшилася з 7,75%.
Так, аналітик відзначив, що якщо в Штатах ця цифра майже цілком і повністю впливає на ціну позикових ресурсів і, відповідно, розвиток економіки, то в Україні це “поки просто безневинний маячок, який НБУ іноді змінює собі в задоволення”.
Боярчук пояснив, що для ефекту зниження облікової ставки на економіку потрібно, щоб ця зміна вплинула на вартість кредитів. Однак, коли ставка позик становить 16% для юросіб і до 30% – для населення, здешевлення рефінансування НБУ на 0,5 п.п. стає “як слону комариний укус”.
Таким чином, експерт резюмував ряд фундаментальних причин “пробуксовки” такого інструменту монетарної політики в Україні.
Насамперед аналітик вказав на величезні ризики, пов’язані з Україною. “Це і незахищеність прав власності, і проблема судової системи, і непередбачуваність уряду, і все те інше, що дає можливість позичальникам в Україні не повертати свої борги, і як підсумок, тримає кредитні ставки на двозначному рівні”, – нарікає Боярчук.
Другим чинником експерт визнав валютну політику Нацбанку. Фіксований курс долара від регулятора аналітик називає механізмом підтримки високих кредитних ставок, які є прямим наслідком ціни привабливих гривневих депозитів на рівні 15-20%.
“Поки фундаментальні проблеми, такі як “фетишизація” стабільності обмінного курсу гривні, будуть домінувати, варіація облікової ставки на 0,5 п.п. даватиме “холостий хід”. Навіть якщо облікова ставка знизиться до нуля, але при цьому НБУ, як зараз, буде вводити додаткові заходи резервування для банків або вибірково підходити до роздачі недорогого рефінансування, дешеві гроші в економіку все одно не потраплять”, – прогнозує Боярчук.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас