Реформа реєстрації нерухомості провалилася - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа реєстрації нерухомості провалилася - юрист

Казна та Політика
2394
Реформа реєстрації майнових прав на нерухоме майно в Україні провалилася. Про це у своїй лекції “Майнові права в Україні” сказала український правознавець і адвокат Тетяна Монтян.
“У нас на 23 році незалежності нарешті відбулася реформа реєстрації майнових прав, яка була провалена в нуль. На практиці вийшло, що “віджали” повноваження у місцевих БТІ, управлінь земельних ресурсів, спробували все це перевести на всеукраїнський реєстр та кадастр”, – сказала Т.Монтян.
За словами Т.Монтян, в Україні в принципі неправильно побудована система, адже в усьому цивілізованому світі основою реєстру майнових прав є земельна ділянка, а у нас нерухомістю вважаються будівлі.
“Задум реформи був прекрасний – зробити централізований єдиний реєстр нерухомого майна, в тому числі щоб основою була земельна ділянка, забрати всю наявну інформацію у БТІ і піти цивілізованим шляхом. І що зробили у нас?
У Лавриновича у свій час забрали реєстрацію землі і ситуація зараз така: для того, щоб зареєструвати майнові права на земельну ділянку для початку треба зареєструвати в кадастрі цю земельну ділянку як фізичний об’єкт. І тільки після цього можна зареєструвати в реєстрі майнові права на нього”, – пояснила Т. Монтян.
Нагадаємо, з 1 січня поточного року в Україні ввели нову систему реєстрації прав на нерухоме майно, тепер цим займається Державна реєстраційна служба. За словами голови служби Дмитра Ворони, реєстрація нерухомості відбувається успішно.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас