У НБУ пояснили, чому знижують облікову ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ пояснили, чому знижують облікову ставку

Казна та Політика
1668
Директор Гендепартаменту грошово-кредитної політики Національного банку Олена Щербакова пояснила, чому регулятор вирішив знизити облікову ставку до рекордного рівня.
Першою причиною такого рішення стала надзвичайно низька інфляція, яка утримується в країні вже другий рік. Як відомо, за січень-липень зростання споживчих цін склало всього 0,1%, а за підсумками минулого року взагалі була зафіксована дефляція.
При цьому така ситуація призвела до того, що ринкові очікування щодо інфляції дуже низькі, що також вплинуло на рішення Нацбанку знизити облікову ставку.
По-третє, Щербакова зазначила, що істотно виросла ресурсна база у банків. За півроку приплив вкладів склав 52,79 млрд грн. При цьому самі депозити стали довшими. Це скоротило проблеми з грошовою ліквідністю у банків. Банкір повідомила, що НБУ регулярно проводить аукціони з надання банкам грошей під низькі відсотки на термін до 360 банківських днів, і двотижневі та місячні позики зараз не вибираються до кінця, тому що установам не потрібні такі короткі гроші.
Щербакова вважає, що зниження облікової ставки потягне за собою вниз і ставки по кредитах. За її словами, після червневого зниження ставки до 7% вартість кредитних ресурсів знизилася на 2 п.п. Банкір вважає, що те ж саме відбудеться з деякою відстрочкою і зараз.
Нагадаємо, облікова ставка НБУ – це монетарний інструмент, за допомогою якого Національний банк установлює для комерційних банків орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед процентних ставок Національного банку України і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас