Влада має намір скасувати низку податкових пільг через зростаючу діру в держбюджеті - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада має намір скасувати низку податкових пільг через зростаючу діру в держбюджеті - ЗМІ

Казна та Політика
1531
Адміністрація президента, стурбована зростаючим дефіцитом держбюджету, має намір зайнятися переглядом податкових пільг.
Видання зазначає, що, по ряду прогнозів, що за підсумками року дефіцит держфінансів (з урахуванням дефіциту НАК “Нафтогаз України” і Пенсійного фонду) виростуть до 4-6% ВВП при запланованих 3,5%. Раніше такі проблеми бюджету вирішувалися за рахунок інфляції, однак за підсумками семи місяців поточного року вона близька до нуля. Відповідно, влада змушена шукати альтернативні традиційним джерела.
Питання перегляду податкових пільг піднімалося при розробці урядової програми стимулювання економіки і в ході переговорів з МВФ, але до останнього часу відкладалося через його “чутливість”. Загальна сума пільг з податку на прибуток і ПДВ, за даними уряду, минулого року перевищила 100 млрд грн (майже 22 млрд – з податку на прибуток та понад 88 млрд – з ПДВ). Суму втрат податкових надходжень оцінюють у понад 15 млрд грн – з податку на прибуток і 30 млрд – з ПДВ (у 2011-му – понад 40 млрд грн).
Значну частину торішніх недонадходжень ПДВ (близько 15 млрд грн) склала підтримка підприємств сільськогосподарської галузі. Пункт про перегляд режиму оподаткування для них був зафіксований у проекті меморандуму з МВФ, який сторони так поки і не підписали. Зараз податковим пільгам для агросектору загрожує як мінімум часткова ліквідація, що, як очікується, має поповнити скарбницю на 10-13 млрд грн.
Багато ініціатив, покликаних наповнити бюджет додатковими коштами, вже зареєстровані в парламенті у вигляді законопроектів, поданих народними депутатами, додає ZN.UA. Маються на увазі звільнення від сплати ПДВ при ввезенні на митну територію України природного газу та енергозберігаючих товарів (законопроект нардепа Кілінкарова № 2473); введення зниженої ставки ПДВ на лікарські засоби і вироби медичного призначення (Бахтєєва, Хомутинник, № 2475а); скасування звільнення від сплати ввізного мита при ввезенні на територію України літальних апаратів за договорами оперативного лізингу (Кілінкаров, Калетник, № 2482а); збільшення на 4,8% (індексація) ставок акцизного податку на пиво, алкогольні вироби, спирт етиловий та тютюнові вироби (Хомутинник, № 2876 – д); посилення вимог до проведення азартних ігор (Царьов, № 2945).
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас