НБУ працюватиме над зниженням процентних ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ працюватиме над зниженням процентних ставок

Казна та Політика
717
Координація дій банків та небанківських фінансових установ сприятиме розвитку фінансових ринків, а також зниженню процентних ставок.
Про це йдеться в заяві Незалежної асоціації банків України з приводу підписання меморандуму про співпрацю з Національною комісією з регулювання ринків фінансових послуг.
“Для забезпечення стабільного економічного розвитку країни необхідною умовою є розвиток ефективного фінансового сектора, який здатний забезпечувати реальний сектор економіки необхідними фінансовими ресурсами. При цьому як підприємства, так і пересічні громадяни виступають одночасно як споживачами банківських фінансових послуг, так і споживачами фінансових послуг на небанківському фінансовому ринку. Таким чином, банківський і небанківський фінансові сектори тісно взаємодіють між собою, створюючи синергетичний ефект для економіки країни при їх ефективному розвитку”, – йдеться в повідомленні НАБУ.
Одним з пріоритетних напрямків спільної роботи Нацфінпослуг та НАБУ стане розвиток законодавчої бази для фінансових компаній, які здійснюють викуп проблемної банківської заборгованості по кредитах для повернення грошей в банківську систему і подальшого кредитування.
“У всіх розвинених країнах банківські установи співпрацюють з фінансовими компаніями, які викуповують проблемну заборгованість у банків, повертаючи таким чином в банківську систему живі гроші, які банки можуть направляти на кредитування реального сектора економіки. Завдяки цьому кредитні ресурси можуть стати дешевшими, за оцінками банкірів, майже в два рази”, – йдеться в повідомленні НАБУ.
Нагадаємо, сьогодні Незалежна асоціація банків України та Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг підписали меморандум про співробітництво та координацію дій для створення сприятливих умов для розвитку фінансового ринку в Україні. За оцінками експертів обсяг проблемної заборгованості за кредитами становить близько 10 млрд дол. або 9,5% від сукупного кредитного портфеля банківської системи.
Такий значний обсяг проблемної заборгованості, за оцінками банкірів, безпосередньо впливає на вартість кредитних ресурсів, яка сьогодні сягає 20-25% річних. Це в 5-6 разів вище, ніж у розвинених країнах.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас