Експерт: Уряд сьогодні налаштований на скорочення витрат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Уряд сьогодні налаштований на скорочення витрат

Казна та Політика
1926
Уряд сьогодні налаштований на скорочення витрат. І першими постраждають капітальні інвестиції, вважає провідний фахівець Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Бетлій.
“Всі ці незахищені статті бюджету зараз фінансують дуже погано, але це традиційна проблема для України, коли капітальні витрати покривають в останню чергу. Сьогодні йде мова про те, якою галуззю більше жертвувати. Фінансування ЖКГ та дорожньої галузі завжди було найслабшим”, – вважає експерт.
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко стверджує, що всі захищені статті в цьому році будуть профінансовані на 100%. Проте інші статті видатків, зокрема, будівництво та ремонт доріг, отримають свій бюджет лише частково. “У держбюджеті є статті, які фінансуються обов’язково. При цьому є інвестиційні програми, які мають фінансуватися за рахунок коштів держбюджету – це будівництво і ремонт автомобільних доріг, енергозбереження, будівництво ТЕС. Ці проекти дійсно можуть бути недофінансовані за рахунок перерозподілу коштів на користь інших статей бюджету”, – підкреслив Охріменко.
Загалом експерти зазначають, що будівництво і ремонт автомобільних доріг сьогодні постраждали найбільшою мірою. Досі бюджет дорожньої галузі профінансований на 29% від річного плану. Роботи на багатьох об’єктах призупинені, зокрема, затримується будівництво обходів Дніпропетровська, Донецька, мостового переходу через Дніпро в Запоріжжі, заморожені багато інших дорожніх проектів.
На думку виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устименка, уряд переоцінив економічні перспективи України, коли верстався бюджет-2013. “Була надія на швидке відродження світових ринків. Цього не сталося. Отже, те, що економіка України демонструвала падіння в першому і другому кварталі 2013-го, є абсолютно об’єктивною картиною. Наслідки для бюджетників від дефіциту бюджету можуть бути колосально негативними. Хоча вони в першу чергу захищені державою. Що стосується несоціальних витрат, таких як ремонт і будівництво доріг, то вони можуть бути принесені в жертву в рахунок виконання зобов’язань держави з соціально гарантованих виплат”, – зазначив Устименко.
За матеріалами:
Ізвестія в Украінє
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас