Інфляція у вересні може скласти 0,3% - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція у вересні може скласти 0,3% - експерт

Казна та Політика
179
Інфляція в Україні у вересні може збільшитися до 0,3% за рахунок зростання цін на житлово-комунальні послуги, одяг і взуття.
Як повідомили в прес-службі інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні, такої думки дотримується експерт центру Марія Сальникова.
За прогнозами експерта, у вересні населення витрачатиме гроші на зміну сезонного одягу, що призведе до його подорожчання. Водно час, Сальникова називає стримуючим фактором прискорення інфляції низьку купівельну спроможність населення, зумовлену відсутністю зростання економіки і фактичним дефіцитом держбюджету. Також експерт прогнозує, що зовнішній тиск на економіку країни в результаті скорочення програми стимулювання економіки США може сприяти підвищенню девальваційних настроїв у суспільстві.
«Значного зростання готівкового долара у вересні ми не очікуємо, тому що рівень виплат за внутрішніми і зовнішніми борговими зобов’язаннями в цей період буде мінімальним, що знижує тиск на гривню. Середній курс продажу готівкового долара може коливатися в діапазоні 8,15-8,18 грн/дол.», – Прогнозує Сальникова.
Як повідомлялося, дефляція в Україні в липні 2013 року порівняно з червнем склала 0,1%, в річному вираженні (проти липня 2012 року) зафіксована нульова інфляція, з початку 2013 року (липень 2013 до грудня 2012 року) інфляція склала 0, 1%.
Зниження цін у липні п.р. в порівнянні з попереднім місяцем зафіксовано вперше з лютого поточного року, раніше фіксувався показник інфляції або нульове зростання цін. Нульове значення індексу споживчих цін у річному вираженні зафіксоване вперше в поточному році, раніше цей показник був негативним.
Україна завершила 2012 рік з дефляцією 0,2%. Зниження споживчих цін за підсумками року було зафіксовано вперше з 2002 року.
За прогнозами Міжнародного валютного фонду (МВФ), інфляція в 2013 році очікується на рівні 5,9%.
Світовий банк у 2013 році очікує інфляцію в Україні на рівні 9,5%, в 2014 році – 5,9%.
Держбюджет України на 2013 рік розрахований виходячи з прогнозних макроекономічних показників річної інфляції (грудень до грудня) в 4,8%, граничного дефіциту держбюджету в 3,2% ВВП і темпів зростання ВВП в 3,4%.
Згідно з прогнозами опитаних експертів, за підсумками року інфляція складе від 4% до 9%, залежно від монетарної політики Нацбанку та підвищення цін на газ та послуги ЖКГ.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас