Монетарні підсумки липня свідчать про збереження довіри до гривні - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Монетарні підсумки липня свідчать про збереження довіри до гривні - НБУ

Казна та Політика
370
Аналіз ситуації на грошово-кредитному ринку в липні 2013 року свідчить про збереження позитивних тенденцій його розвитку.
За підсумками липня показник споживчої інфляції в річному вимірі був нульовим.
Підтримці цінової стабільності сприяє підвищення збалансованості валютного ринку.
Зокрема на міжбанківському валютному ринку за підсумками семи місяців 2013 року зафіксована чиста пропозиція іноземної валюти в обсязі 1,8 млрд. дол. США, тоді як у відповідному періоді минулого року був зафіксований чистий попит – 3,4 млрд. дол. США.
Позитивну динаміку демонструє і готівковий сегмент валютного ринку.
“Уже чотири місяці поспіль пропозиція готівкової іноземної валюти перевищує попит на неї. У цілому чистий попит на готівкову іноземну валюту за сім місяців цього року був майже в 30 разів меншим, ніж у відповідному періоді 2012 року”, – зазначила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олена Щербакова.
За таких умов Національний банк України зменшив свою присутність на міжбанківському валютному ринку, збалансування якого відбувалося переважно під дією ринкових сил. Так у травні-червні регулятор здійснював лише операції з купівлі іноземної валюти, а в липні взагалі не виходив на ринок з інтервенціями.
За словами Олени Щербакової, забезпечення і підтримка цінової стабільності в державі відповідним чином позначалися на ринкових очікуваннях. А стабілізація очікувань сприяла поступовому зменшенню попиту на іноземну валюту як на готівковому, так і безготівковому сегментах валютного ринку України.
Свідченням поліпшення очікувань є зокрема зростання за сім місяців 2013 року депозитів у національній валюті (на 17,8%) за одночасного зниження в іноземній (на 0,6%), у результаті чого показник доларизації депозитів за січень – липень 2013 року знизився з 43,7% до 39,6%.
Також поліпшилася строкова структура вкладень – питома вага довгострокових депозитів у їх загальному обсязі за перших сім місяців 2013 року збільшилася на 4,4 відсоткових пункти – до 39,1 %.
“Підвищення статусу та привабливості гривні як засобу розрахунку і заощадження та зниження доларизації економічних відносин і надалі залишатиметься одним із важливих напрямів діяльності Національного банку”, – наголосила Олена Щербакова.
Нагадаємо, що відповідно до Конституції України основною функцією Національного банку України є забезпечення стабільності грошової одиниці України. Під час виконання своєї основної функції Національний банк України має виходити з пріоритетності досягнення та підтримки цінової стабільності в державі.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас