Мін'юст хоче максимально спростити процедуру закриття бізнесу для фізосіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст хоче максимально спростити процедуру закриття бізнесу для фізосіб

Казна та Політика
1187
Міністерство юстиції України розробило проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців», який направлений на розгляд Кабінету міністрів України.
Про це повідомили в прес-службі Міністерства юстиції України.
«Ми пропонуємо кардинально спростити процес закриття бізнесу для фізичних осіб-підприємців: він повинен стати зрозумілим, зручним і європейським. Закрити бізнес підприємцю після прийняття закону можна буде простим натисканням кнопки реєстратора буквально на другий день після подачі відповідної заяви (реєстраційної картки) на припинення підприємницької діяльності», – повідомила міністр юстиції України Олена Лукаш.
Як відомо, досі діє громіздка і забюрократизована система виходу з бізнесу: фізична особа-підприємець має пройти двоетапний процес закриття (перший етап – внесення рішення про припинення підприємницької діяльності до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, і другий етап – проведення фіскальними органами перевірок). Цей процес може затягуватися для підприємців на 3-4 роки.
Новий законопроект передбачає спрощення процедур припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців, скорочення терміну і створення сприятливих умов.
Двоетапну процедуру припинення підприємницької діяльності пропонується скасувати, а замість цього проводити реєстрацію припинення на підставі поданої заявником держреєстратору реєстраційної картки не пізніше наступного робочого дня з дати надходження цієї картки. Тобто, фактично, діяльність фізичної особи-підприємця може бути припинена за два дні за відсутності підстав для відмови: наступного робочого дня після надходження реєстраційної заяви вноситься відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
Також новий законопроект передбачає механізм захисту прав держави та кредиторів, соціальної та майнової відповідальності, щоб зробити неможливими варіанти невиконання бізнесом своїх зобов’язань за рахунок спрощених реєстраційних процедур.
Як повідомлялося, в Україні зареєстровано понад 3 млн фізичних осіб-підприємців, таким чином майже кожен 15-й українець є підприємцем.
Найбільшу кількість фізичних осіб-підприємців зареєстровано в Донецькій області – понад 252 тис., а найменшу – у Севастополі та Кіровоградській області – 26 тис. і 45 тис. відповідно.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас