У Мін'юсті пропонують карати чиновників навіть за розмови про хабар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мін'юсті пропонують карати чиновників навіть за розмови про хабар

Казна та Політика
649
У Міністерстві юстиції України підготували законопроект, що посилює покарання за корупційні дії
Документ розроблено «для реалізації завдань, пов’язаних з лібералізацією ЄС візового режиму для України» та з урахуванням «рекомендацій експертів Європейської комісії щодо вдосконалення правового регулювання у сфері запобігання та протидії корупції».
Як пояснили у відомстві, законопроектом пропонується встановити, що «відповідальність за хабарництво у приватному секторі повинні нести не лише посадові особи, але й інші працівники».
«Крім цього, відповідно до рекомендацій GRECO (Групи держав проти корупції), вводиться кримінальна відповідальність за обіцянку неправомірної вигоди і прийняття такої обіцянки. Також планується підвищити санкції за корупційні злочини, пов’язані з одержанням або наданням неправомірної вигоди», – заявили в Мін’юсті.
Друга група запропонованих змін стосується реалізації рекомендацій, висловлених безпосередньо експертами Європейської Комісії, в тому числі за результатами аналізу нещодавно прийнятого пакету з чотирьох антикорупційних законів.
«Зазначеними змінами передбачається переглянути механізм перевірки відомостей, зазначених у деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, забезпечивши об’єктивну перевірку відомостей, зазначених у деклараціях», – йдеться в повідомленні.
Поряд з цим передбачається встановити відповідальність «за подання до вказаних декларацій завідомо недостовірних відомостей».
Найближчим часом текст законопроекту буде переданий експертам Єврокомісії для аналізу на його відповідність міжнародним стандартам у сфері запобігання та протидії корупції.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас