Введення утилізаційного збору може бути відкладено - автоімпортери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Введення утилізаційного збору може бути відкладено - автоімпортери

Казна та Політика
1063
Введення утилізаційного збору на автомобілі, заплановане на 1 вересня поточного року, може бути відкладене до прийняття нових змін до законодавства, які будуть розроблятися в Кабінеті міністрів відповідно до доручення президента Віктора Януковича. Про це заявив голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко.
“Збір дійсно вводиться з 1 вересня. Але за дорученням президента, яке визначено як невідкладне, Кабміну доручено зробити дві речі – прибрати коефіцієнти, які є в сьогоднішній редакції закону (про диференціацію збору залежно від об’єму двигуна – ред.). Крім того, президент доручив виключити із закону моменти, які не відповідають вимогам СОТ. Зокрема, з екологічного збору з підприємств, що випускають автомобілі. Простою мовою – платити будуть всі”, – заявив Назаренко.
У той же час Назаренко припустив, що норми, визначені президентом, будуть розроблені в найкоротші терміни і прийняті на засіданні парламенту в перші дні нової сесії.
“Але буде дещо несправедливо, якщо хтось 1 вересня сплатить 30 тис. грн (збору – ред.), а потім швидко внесуть зміни, і треба буде платити лише 5 тис. грн. Тому, швидше за все, якийсь час закон не буде діяти. А потім внесуть зміни, і закон запрацює”, – сказав Назаренко, додавши, що прецеденти вже були.
Разом з тим, відповідаючи на питання про те, як довго може тривати змушений перехідний період – до прийняття президентських змін, Назаренко підкреслив: “Як довго це триватиме – сказати важко. На перших засіданнях Ради напевно будуть спроби проголосувати ці зміни, хоча я не виключаю спроб саботажу пропозицій президента. Однак такий саботаж поганий не тільки по дорученню президента, а й навіть по підписанню угоди про асоціацію з ЄС, оскільки запропоновані зміни відповідають вимогам Євросоюзу”.
Нагадаємо, що президент Віктора Януковича 2 серпня підписав Закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів”. Документ, як очікується, торкнеться всіх сегментів автомобільного ринку, всіх брендів і всіх моделей.
Суми утилізаційного податку складуть: для нових легкових автомобілів (залежно від об’єму двигуна) – від 4,7 тис. до 30,3 тис. грн, для нових комерційних, вантажних автомобілів і автобусів (залежно від повної маси) – від 8,8 тис. грн.
6 серпня Представництво ЄС в Україні висловило думку, що введення в Україні утилізаційного збору на автомобілі може негативно вплинути на двосторонні економічні відносини з Європейським Союзом. Аналогічну стурбованість раніше висловлювали Росія і Японія.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас