55% українців виступає за асоціацію з ЄС - опитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

55% українців виступає за асоціацію з ЄС - опитування

Казна та Політика
731
Більше половини (55 відсотків) жителів України схвалюють підписання угоди про асоціацію та розширеної угоди про вільну торгівлю своєї країни з Європейським Союзом, причому вже в цьому році. Про це говорять дані опитування DW-Trend.
Лише 26 відсотків виступають проти зближення з ЄС. Такі результати соціологічного опитування DW-Trend, проведеного на Україні в липні 2013 року. Репрезентативне дослідження було виконано на замовлення української редакції DW українським відділенням Інституту вивчення громадської думки IFAK. Його співробітники особисто опитали 1000 людей у віці від 18 до 65 років, що проживають в містах з населенням понад 50 тисяч жителів.
Прихильників зближення з Європейським Союзом значно більше на заході України. Двоє з трьох опитаних там виступають за якнайшвидше підписання документа – 67 відсотків. У східних областях країни угоду про асоціацію з ЄС підтримують менше половини опитаних (47 відсотків). 29 відсотків східних українців проти підписання даної угоди.
Ще сильніше розходяться в думках жителі сходу і заходу України в питанні вступу країни в створений в 2010 році Митний Союз, куди входять Білорусь, Казахстан і Росія. Близько 49 відсотків українців підтримують вступ Києва до цього об’єднання вже цього року, 38 відсотків – проти такого кроку. Разом з тим на заході і в центрі країни противників зближення з Митним союзом більшість – 55 відсотків респондентів. Лише кожен третій виступає за такий крок. У цей же час на сході і південному сході України 61 відсоток жителів хочуть вступу своєї країни до Митного союзу, тоді як тільки 27 відсотків – проти.
Половина українців, за даними соцопитування DW-Trend, сумнівається в тому, що президент країни Віктор Янукович робить все можливе для того, щоб добитися підписання угоди про асоціацію з ЄС вже в поточному році. Брюссель вимагає виконання низки умов перед підписанням даного документа. 46 відсотків опитаних вважають, що Янукович не повинен задовольняти вимоги, в той час як 40 відсотків підтримують позицію ЄС. Основна суть вимог з боку Брюсселя зводиться до зміцнення принципу верховенства права в Україні.
Українці насамперед сподіваються на те, що угода про асоціацію з Європейським Союзом принесе користь економіці країни. 39 відсотків опитаних вірять, що майбутній договір сприятиме загальній економічній модернізації, 32 відсотки сподіваються на те, що в українських товарів з’являться нові ринки збуту. На третьому місці виявилися сподівання на поліпшення політичної ситуації і зміцнення демократії в країні (26 відсотків).
Тих же переваг, але в іншому пріоритетному порядку чекають прихильники вступу України до Митного Союзу. 41 відсоток сподівається, що цим рішенням країна забезпечить собі нові ринки збуту, 26 відсотків розраховують на нові робочі місця, 21 відсоток – на модернізацію економіки. Лише 7 відсотків опитаних вважає, що зближення Києва з Москвою, Мінськом і Астаною сприятиме демократизації країни. 29 відсотків опитаних взагалі не бачать переваг від вступу України до Митного союзу.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас