Нардеп: Третина ліків в Україні - неякісні або фальсифіковані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардеп: Третина ліків в Україні - неякісні або фальсифіковані

Казна та Політика
452
З 650 препаратів, зареєстрованих в минулому році в Україні, третина не має підтвердження умов виробництва ліків належним вимогам.
Про це повідомив народний депутат від БЮТу Павло Петренко в рамках круглого столу, присвяченого проблемі продажу в Україні фальсифікованих ліків.
За словами нардепа, за останні чотири роки обсяг неякісних препаратів на фармацевтичному ринку України виріс більш, ніж у 15 разів. «Якщо в 2009 році було виявлено та утилізовано 230 тисяч упаковок неякісних та фальсифікованих ліків, то в 2011 ця цифра вже зросла до 3,5 мільйона упаковок. І це – лише офіційна статистика, яка не може охопити весь розмах проблеми. А ситуація насправді критична – за цими цифрами – життя людей, які помирають, прийнявши підроблені ліки», – повідомив Павло Петренко.
Голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування діяльності МОЗ Анатолій Дирів зазначив, що проблема поширення фальсифікату досить масштабна – вина в нинішньому стані справ лежить не тільки на МОЗі, але і на правоохоронних структурах і самих аптеках. Оскільки, згідно законодавства, у разі виявлення ліків, які становлять загрозу для життя людей, Держлікслужба забороняє їх оборот, а після цього продавці, тобто аптеки, повинні зупинити торгівлю цими препаратами і повернути їх виробникові для утилізації. «Аптеки відверто ігнорують постанови Держлікслужби і надалі продовжують торгувати небезпечними препаратами. У 2012 році в Україні були виявлені сотні таких прецедентів».
Незважаючи на такий стан справ, правоохоронні органи, як правило, належним чином не реагують на виявлені факти фальсифікації ліків і замість проведення перевірок обмежуються формальними відписками.
Так, за 2012-2013 роки правоохоронним органам Держлікслужба України направила 116 листів, у яких були зафіксовані чіткі факти щодо виявлених небезпечних препаратів. У відповідь правоохоронці надіслали 41 лист з інформацією щодо розгляду отриманих листів. За словами Павла Петренка, ціна такої ситуації – людські життя – минулого року Держлікслужба надала 40 розпоряджень про тимчасову заборону обігу ряду препаратів на підставі повідомлень про летальні випадки в результаті їх застосування.
Серед препаратів вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту «Пентаксим», вакцина туберкульозна, для профілактики гепатиту та поліомієліту, новокаїн, лідокаїн, нітрогліцерин, рибоксин та ін.
Для того, щоб змінити ситуацію в Україні, в першу чергу, потрібно навести порядок у роботі контролюючих органів.
«Якщо контролем цього питання займаються 25 органів, які всі несуть напіввідповідальність за результат, то винного в певному прецеденті ніколи не буде встановлено. Крім того необхідно внести спеціальне штрих-кодування препаратів безпосередньо на упаковці, а не стікерами, які можна зняти або замінити. Завдяки цьому можна буде повністю відстежити рух ліків від митниці до аптеки».
Що ж стосується підприємців, які поширюють лікарські препарати, то вони повинні нести більш серйозну відповідальність за поширення фальсифікованих лікарських засобів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас