Нацкомпослуг заявляє, що тарифи на воду в Україні не піднімалися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацкомпослуг заявляє, що тарифи на воду в Україні не піднімалися

Казна та Політика
1136
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, спростувала інформацію про підвищення тарифів на воду в Україні в серпні на 30%. Про це йдеться в заяві комісії.
У Нацкомпослуг повідомили, що востаннє регулятор переглядав тарифи на водопостачання і водовідведення для частини своїх ліцензіатів у березні 2012 року.
Тоді тариф був скоректований у середньому на 7,8% для 46 підприємств водопостачання за складовою “електроенергія”, вартість якої збільшилася.
“Відтоді Національна комісія не міняла тарифів ні для одного з підприємств, що перебувають під регулюванням Комісії”, – йдеться в заяві.
У відомстві зазначили, що Нацкомісія здійснює державний нагляд і контроль, у т.ч. розраховує і встановлює тарифи підприємствам водопостачання, які здійснюють свою діяльність у великих містах (з населенням понад 40 тис. жителів).
“У разі різкого підвищення тарифів в деяких населених пунктах, зокрема с. Руська Лозова Харківської області, с. Мазинки та с. Тарасівка Київської області, інформуємо, що жодне з підприємств, які здійснюють поставки води у зазначених населених пунктах, не підпадає під контроль Комісії, а перебувають під регуляторним впливом відповідних місцевих органів влади”, – повідомили в Нацкомпослуг.
За розрахунками Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, в середньому по Україні чинні тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення (ліцензіата Комісії) покривають близько 60% собівартості.
Зокрема, в середньому по Україні тариф на водопостачання та водовідведення для населення становить 3 грн 63 коп. за 1 кубометр води. При цьому економічно обгрунтований рівень тарифу становить 5,97 грн/куб. м.
Незважаючи на збитковість тарифів, державою прийнято рішення не підвищувати тарифи до рівня собівартості. Різниця в тарифах за минулі роки буде покриватися за рахунок цільової субвенції з державного бюджету. Цього року на ці цілі в бюджеті передбачено 5 млрд 125,6 млн грн.
Нагадаємо, що минулого тижня “Сегодня” повідомила про підвищення тарифів на воду в частині населених пунктів семи регіонів України (у Київській, Сумській, Черкаській, Дніпропетровській, Полтавській, Харківській областях і Криму) в середньому на 30%.
Найбільше ціни на воду, за інформацією видання, підскочили в Харківській області – на 45% – з 6 грн/куб. м до 10,9 грн/куб. м.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас